Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mikael Sturesson är sektionschef på Arbetsförmedlingen.
Mikael Sturesson är sektionschef på Arbetsförmedlingen.

Laholm sticker ut i arbetslöshetsstatistiken

Laholm verkar klara sig bättre än övriga Halland och riket vad gäller arbetslösheten. Mikael Sturesson som är sektionschef på Arbetsförmedlingen tror att en förklaring är att kommunen har många sysselsatta i de gröna näringarna.

Coronapandemin har fått arbetslösheten i Sverige att stiga kraftigt jämfört med april förra året. Det visar Arbetsförmedlingens senaste statistik.

– Antalet arbetslösa och i program ökar med 1,4 procent i Sverige jämfört med april föregående år. Halland klarar sig något bättre, de flesta kommunerna har 1 eller 1,1 procents ökning. Mest ökar det i Hylte med 1,9 procent och minst i Laholm med 0,8 procent, säger Mikael Sturesson.

Laholm klarar sig också bäst vad gäller ungdomsarbetslösheten. Laholm ökar med endast 0,2 procent.

– Det kan jämföras med riket på 3 procent. I Kungsbacka är ökningen störst med 3,7 procent och Halland har 3,1 procent, säger Mikael Sturesson.

Att Laholm klarar sig förhållandevis bra tror Mikael Sturesson kan ha och göra med att kommunen har en förhållandevis hög andel sysselsatta i de gröna näringarna.

– I Laholm jobbar uppskattningsvis fem procent i de gröna näringarna jämfört med riket på 1,9 procent och Halland med 2,8 procent. Det finns inte heller några riktigt stora företag i Laholm som har varslat, säger han.

Antalet nyanmälda platser har också minskat. I Laholm anmäldes 80 färre lediga platser till Arbetsförmedlingen i april i år jämfört med förra året.

Fler sysselsatta i de gröna näringarna kan ha lett till färre arbetslösa i Laholm i coronapandemin. Bild: Erik Abel
Fler sysselsatta i de gröna näringarna kan ha lett till färre arbetslösa i Laholm i coronapandemin. Bild: Erik Abel

– Även där är Kungsbacka hårt drabbat, deras siffra ligger på 300 färre platser. Det brukar vara sämre siffror för södra Halland än för norra, men den här gången är det tvärtom. Vi tror att det kan ha och göra med vilka branscher som drabbas. Den här gången är det industrin, besöksnäringen och konsulttjänster som har drabbats hårt, säger Mikael Sturesson.

Antalet varsel verkar dock ha bromsat in kraftigt i Halland. Första veckan i april varslades 613 personer om uppsägning jämfört med 26 första veckan i maj.

– Det finns lite positiva tecken, fler länder öppnar upp och Volvo har satt i gång en del produktion, vilket påverkar alla deras underleverantörer, säger han och fortsätter:

– Statens insatser i form av förbättrade villkor i a-kassan och korttidspermitteringar har också haft stor betydelse. Det har definitivt lindrat smällen för både enskilda, företag och kommuner.

LÄS MER: Sjundeklassare ska lockas till gröna jobb

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!