Textning av fullmäktiges webbsändningar är en av de åtgärder som Laholms kommun genomför för att uppfylla nya krav om digital tillgänglighet. Bilden av LP-politikern Bertil Johansson i talarstolen är ett montage.
Textning av fullmäktiges webbsändningar är en av de åtgärder som Laholms kommun genomför för att uppfylla nya krav om digital tillgänglighet. Bilden av LP-politikern Bertil Johansson i talarstolen är ett montage. Bild: Henrik Williamsson

Laholm blir mer tillgängligt på webben

Nu måste myndigheter göra sina webbplatser tillgängliga för dem med funktionshinder. Laholms kommun ska bland annat att börja texta fullmäktigesändningarna.

ANNONS
LocationLaholm||

23 september började lagen om digital tillgänglighet gälla för kommunens hemsida. Lagen ska se till att även den som har något slags funktionshinder ska kunna använda myndigheternas webbplatser.

Annika Lindblad, kommunikatör på Laholms kommun, menar att Laholm ligger väl framme. Hemsidan har granskats av expertis från Tieto och det mesta är redan klart. Men inte allt.

Nya e-tjänster på kommunens hemsida

En stor punkt på att-göra-listan handlar om kommunens alla blanketter. Det finns runt 150 stycken olika sådana.

– Alla våra ansökningsblanketter är i Word-format. Men Word är ett tilläggsprogram och kan inte anses tillgängligt, säger Annika Lindblad och fortsätter:

– I stället ska vi göra om blanketterna till webbaserade e-tjänster direkt på hemsidan. Det här är något vi kommer att utveckla under våren 2021.

ANNONS
Annika Lindblad, kommunikatör på Laholms kommun, arbetar med att göra hemsidan mer tillgänglig.
Annika Lindblad, kommunikatör på Laholms kommun, arbetar med att göra hemsidan mer tillgänglig. Bild: Henrik Williamsson

De nya direktiven slår också fast att kommuner som lägger ut fullmäktiges möten på nätet inte längre får ha filmerna liggande otextade på sin hemsida.

– De ska textas inom två veckor. Vi kommer att skriva ett tilläggsavtal om det med företaget som sköter sändningarna. Det ska textas automatiskt genom Googles texttjänst, säger Annika Lindblad.

Dock blir det ingen syntolkning. De 63 mötesfilmer som fram till nu finns arkiverade kommer inte heller att textas i efterhand.

– Det kostar för mycket pengar. Vi börjar med textningen efter nästa fullmäktigemöte. Det blev inget möte nu i september så vi fick lite extra tid på oss, säger hon.

ANNONS