Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barnahus är till för utsatta barn och ärenden där det finns misstanke om våld i nära relationer eller sexuella övergrepp. Charlotta Magnusson (till vänster i bild), verksamhetschef inom socialtjänsten i Laholms kommun, är glad för satsningen. Bild: Carina Nilsson, arkiv
Barnahus är till för utsatta barn och ärenden där det finns misstanke om våld i nära relationer eller sexuella övergrepp. Charlotta Magnusson (till vänster i bild), verksamhetschef inom socialtjänsten i Laholms kommun, är glad för satsningen. Bild: Carina Nilsson, arkiv

Laholm bidrar till att Halland får ett Barnahus

Laholms kommun ansluter sig till den halländska satsningen på ett Barnahus, där polisen, socialtjänsten, vården och åklagare ska samverka kring barn som utsatts för våld och övergrepp.

– Vi är otroligt glada för att vi har tagit det här steget, säger Charlotta Magnusson, verksamhetschef för barn, vuxna och familj inom socialtjänsten i Laholms kommun.

”Viktigaste på länge”

Hon kallar barnahuset för något av det viktigaste som hänt på länge i Halland inom samarbetet för barn och unga.

– Det här handlar om att de barn som är mest utsatta och har minst skydd slipper åka runt till olika myndigheter. De får lov att komma till ett ställe och berätta sin historia en gång, i stället för kanske tre, fyra gånger, och så får myndigheterna samordna sig, säger Charlotta Magnusson.

Socialnämnden i Laholm beslutade nyligen att ställa sig bakom ett regionalt avtal om medfinansiering. Målet är att ett barnahus ska öppna i Halmstad till hösten, dit även laholmare får vända sig, med filial i Varberg.

Vad kommer det att innebära för barn och unga i Laholm?

– När man är som mest utsatt och behöver stöd från myndigheterna på allra bästa sätt kommer vi ha möjlighet att fixa det. Vi som myndighetspersoner får organisera oss utifrån barnens bästa och inte tvärtom.

Halland ett av få utan

Laholms kommun ska bidra med cirka 200 000 kronor om året. Nämnden räknar med att verksamheten kommer att finansiera sig själv genom att samordning använder resurserna mer effektivt och samtidigt ger högre kvalitet.

– Halland är ett av de få länen i landet som inte har haft ett barnahus. Detta är ett arbete vi verkligen hoppas gör skillnad, säger Charlotta Magnusson.

LÄS MER: Halland satsar på ett Barnahus – placeras i Halmstad

LÄS MER: Även små barn kan vittna vid brott

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!