Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Lågt intresse för att läsa på Osbeck oroar politiker

Mer än hälften av alla nior i Laholms kommun har valt att i första hand gå gymnasiet i en annan stad.

När första antagningen var klar visade det sig att den nedåtgående trend som har oroat kommunledningen ligger kvar även inför nästa läsår. För kultur- och utvecklingsnämndens ordförande var det dock relativt väntat.

– Vi har inte kunnat marknadsföra oss till 16-åringarna. Det har varit tufft utan att kunna ha öppet hus och bjuda in eleverna, säger Ove Bengtsson (C).

Totalt ligger siffran på det antal elever som tros bli antagna till höst på drygt 140-150 elever, enligt Bengtsson. Ett antal av dem är i nuläget inte behöriga till gymnasiet.

Svårt att tävla mot Halmstad som större stad

Att siffran är såpass låg beror enligt Bengtsson på flera saker. En av dem, menar han, är möjligheten att välja fritt mellan utbildningar i andra halländska kommuner. Ett samverkansavtal finns med resterande kommuner i Halland, förutom Kungsbacka, och med Båstads kommun, i Skåne. Det ger eleverna rätt att söka i första hand även där.

– Ett argument är att välja att man helt enkelt vill gå i större stad. Ett annat är att det finns en linje eller inriktning som inte finns i Laholm, säger Ove Bentsson (C).

Han menar att kommunen – och skolan – har ett stort arbete med att göra sig själv attraktiva att söka till för eleverna. Man måste få eleverna att vilja gå på Osbeck även om det finns massor av alternativ.

– Det är en valfrihet som vi värnar om. Det är såklart upp till vår egen skola att vi blir attraktiva och hoppas att eleverna kommer dit. De som söker och går ut har en andel på 90-95 procent som går ut med godkända betyg, men det är inte alltid det som är det viktiga när man söker. Det handlar mycket om kompisar också.

Inte aktuellt att stänga skolan

Om Osbeck fortsätter att ha så lågt antal sökande kommer kommunens kassa att fortsätta gå minus. Att inte fylla platserna på lång sikt gör att det blir ekonomiskt ohållbart att fortsätta driva programmet. Att lägga ner program, eller stänga skolan, är dock inte något som är aktuellt i nuläget.

– Jag är övertygad om att vi ska kunna se till att folk vet att Osbeck ligger bra till. Vi har god undervisning med ett bra gäng som lägger en fin grund för eleverna vidare i livet.

Ove Bengtsson ser också fördelarna av att fortsätta samarbetet mellan vuxenutbildningen och gymnasiet i de praktiska programmen med gemensamma lektioner.

– Just nu är det samarbetet som gör att vi kan ha de praktiska utbildningarna igång.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här