Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Äldrechef Kristina Isaksson är lättad över att inga fler sjukdomsfall kunnat konstateras efter den hittills största provtagningsrundan i äldreomsorgen. Bild: Henrik Williamsson
Äldrechef Kristina Isaksson är lättad över att inga fler sjukdomsfall kunnat konstateras efter den hittills största provtagningsrundan i äldreomsorgen. Bild: Henrik Williamsson

Lättnad efter stor screening av corona i äldrevården

Ett masstest av brukare och personal i Laholm äldreomsorgen har nu genomförts i två omgångar. Inga nya fall av covid-19 kunde påvisas.

I förra veckan upptäcktes att en brukare inom hemtjänsten i Laholms kommun hade smittats av coronaviruset.

Fallet medförde att en stor testningsrunda sattes i gång för att försöka spåra smittan. Närmare 20 personer i personalen testades först och där uppdagades att två anställda bar på smittan men hade mycket lindriga symptom.

LÄS MER: Stor screening efter coronasmitta i hemtjänsten

I samma veva testades ett 40-tal brukare.

– Alla dessa hade varit i kontakt med hemtjänst, sjuksköterska eller rehab, säger kommunens äldrechef Kristina Isaksson.

Testningen har utifrån Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer genomförts i två omgångar med några dagars mellanrum. De sista provsvaren meddelades till kommunen under onsdagsmorgonen.

– Ingen testades positivt. En stor lättnad, säger Kristina Isaksson.

Håller garden uppe

– Just nu har vi ingen pågående smitta. Det känns skönt, men det kan vända på en femöring. Vi håller fortfarande garden uppe vad gäller misstänkta fall. Det kommer flera varje vecka, men de senaste har hela tiden testat negativt, fortsätter hon.

Den brukare i hemtjänsten som konstaterades smittad är enligt Kristina Isaksson just nu inte i kommunens vård. Hur personen blev smittad och hur läget är för vederbörande vet hon inte.

Mycket jobb har lagts ner på den här screeningen. Bland annat har tre arbetslag åkt runt till brukare för att genomföra provtagningen.

– Det här var vårt första möte med de nya riktlinjerna. Det blev mycket arbete, men det fungerade klockrent, säger Kristina Isaksson.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!