Länsstyrelsen vill inte ha hundar på badstränderna

Hundar på stranden under sommarhalvåret stör fåglar som häckar och andra hotade arter. Länsstyrelsen vädjar till Laholms kommun att tänka om kring de nya hundreglerna för badstranden.

ANNONS
LocationSkummeslövsstrand, Mellbystrand||

– Jag hoppas att vi har en röst som de tar hänsyn till. Det är viktigt att man i dessa tider tar hänsyn till den biologiska mångfalden, som håller på att krackelera, säger Annelie Ohlsson, reservats- och fastighetsförvaltare på Länsstyrelsen i Hallands län.

Det finns en majoritet i Laholms kommunfullmäktige för att slopa det nuvarande totalförbudet för hundar på badstränderna mellan 1 maj och 15 september. Tanken är att kopplade hundar ska tillåtas på stranden tidigt på morgonen och sent på kvällen, precis som i Båstad.

LÄS MER:Hundregler för stranden på väg att luckras upp

LÄS MER:Hundägare vill få mer tid på stranden

”Håll hundar borta”

Ändringen är ett önskemål från hundägare, men ska utredas en vända till efter invändningar från bland andra S, MP och SD.

ANNONS

Nyheten om vad som är på gång i Laholm har nyligen nått länsstyrelsens reservatsförvaltning. I ett brev till kommunen vill tjänstemännen där få politikerna på andra tankar.

Vi måste ge de här arterna en chans att återhämta sig.

Budskapet är enkelt: ”det är viktigt att hundar hålls borta från stränderna under sommarhalvåret när många fåglar häckar på stränderna och strandhedarna”.

Annelie Ohlsson (i rött), reservatsförvaltare på länsstyrelsen, här fotograferad i Södra Skummeslövs sanddynsreservat tillsammans med två tidigare tjänstemän på Laholms kommun.
Annelie Ohlsson (i rött), reservatsförvaltare på länsstyrelsen, här fotograferad i Södra Skummeslövs sanddynsreservat tillsammans med två tidigare tjänstemän på Laholms kommun. Bild: arkiv

– Jag är själv hundägare och tycker att det är trevligt att bada med hunden. Men med tanke på hur läget är i dag, med arter som dör ut i rasande takt, är det viktigt att låta bli på sommarhalvåret. Vi ser att de strandhäckande fåglarna minskar väldigt mycket. Vi måste ge de här arterna en chans att återhämta sig, så att det finns strandhäckande fåglar i framtiden, säger Annelie Ohlsson.

Ihjälbitna fågelungar

Markhäckande fåglar behöver, enligt länsstyrelsen, lugn och ro under hela sin häckningsperiod, dygnet runt.

– Vi har tyvärr haft tråkigheter med att fågelungar blivit ihjältrampade eller ihjälbitna av hundar som sprungit lösa eller i långt koppel. På sommarhalvåret är även ödlor, bin med flera i sanden. Man måste visa hänsyn.

Länsstyrelsen vill att förbudet sommartid ska gälla även utanför de två naturreservaten i strandens norra och södra delar, där det alltid råder koppeltvång.

Bygg hundrastgårdar

– Det är väldigt oroväckande för oss om nu kommunen mot förmodan tillåter hund på stränderna kvällstid och tidig morgon. Jag vet inte hur våra områdesskyddare kan styra upp det. Folk är ofta lite dåliga på att hålla koll på att de är inne i naturreservat på stranden, säger Annelie Ohlsson.

ANNONS

Hon föreslår att kommunen i stället satsar på att bygga fler hundrastgårdar där hundar kan släppas lösa.

LÄS MER:Hundägare får vänta på nya strandregler

LÄS MER:Oenigt i politiken om nya regler för hundar på stranden

ANNONS