Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Länkar. Ronny Ekegren, anställd, och Kalle Dahlgren, ordförande, har båda varit Länken trogna i många år. Nu kan de, liksom föreningens övriga nästan 50 medlemmar, kalla sig Årets laholmare.

Länken lämnar hysch-hyschet bakom sig

Tar du återställare dagen efter, eller börjar dricka redan innan du ska gå på en fest. Då är det varningsklockorna som ringer. Länken i Laholm känner till alla tecknen.

Ronny Ekegren, Länkens alltiallo, är upptagen i telefon när HP kommer till föreningshuset.

Efteråt berättar han att det var en arbetsgivare i Laholm som ringde och ville ha råd och tips om en anställd med missbruksproblem.

Sådana samtal är inte ovanliga, uppger han. Liksom att anhöriga hör av sig om en pappa eller en make som dricker för mycket.

– Jag brukar säga till dem att de ska få personen att komma hit så att vi kan prata om vad vi kan göra. Problemet är att de ofta själva inte erkänner sitt problem. Med de här personerna måste man ställa krav. Man måste ställa dem mot väggen, säger Ronny som har varit anställd av föreningen sedan 1990-talet.

– Det bästa är om hela familjen är med och kommer hit, så att de får veta vad vi gör, säger ordföranden Kalle Dahlgren.

HP träffar Ronny och Kalle ett par dagar innan föreningen tar emot Lions-utmärkelsen Årets laholmare vid valborgsbålet i Laholm.

De känner sig hedrade av utmärkelsen. Det är första gången som föreningen uppmärksammas med något pris eller stipendium, poängterar de.

– Det här är ju lite av en hysch-hysch-fråga. En del skäms för att de går hit, men jag säger till dem att ni ska vara stolta, ni visar att ni gör något åt problemet, säger Ronny.

Vi sitter i kontoret på övervåningen. Nedifrån hörs slamret från biljardköer och bollar.

– Biljarden är alltid i gång här, säger Ronny.

Föreningslokalen står öppen sex dagar i veckan. Det brukar komma 15–20 personer. Luncherna som serveras två dagar i veckan är populära.

Ibland är det boule. På lördagar är det spel och dobbel med fotboll och trav på tv.

På storhelger arrangeras fester.

Mycket handlar om den sociala samvaron och att fylla sin tillvaro med annat än att dricka sprit och öl.

Ronny finns nästan alltid tillgänglig för den som behöver prata av sig.

Han och föreningen kan också hjälpa till med praktiska saker – som hur de ska göra för att fixa alkolås på bilen eller hur de ska ta sin antabus.

Alkoholism är en livslång sjukdom som ingen blir frisk från. Du kan hålla dig nykter, men aldrig bli kvitt begäret.

– En alkoholists dröm är att kunna dricka som folk, och många ger nog aldrig upp hoppet om att de ska klara det. Men det går bara inte, säger Ronny.

Nog händer det att medlemmar återfaller i alkoholmissbruk. Det accepteras inom föreningen och är inget man blir utesluten för.

Men regeln är stenhård när det gäller nykterhet i Länkens lokaler.

– Vi kan inte ha folk som kommer hit och luktar sprit. Om det händer brukar jag bara säga att nu åker vi hem, så får vi träffas i morgon igen och göra ett nytt upplägg. Det är ingen idé att börja diskutera med någon som är full. De måste vara med på det själva, säger Ronny.

Ronny gick han med i Länken redan på 1977 – ett år efter att lokalföreningen bildades – inte på grund av eget missbruk, utan för att få sin pappa nykter. Ordföranden Kalle Dahlgren har varit med sedan 1980-talet. Men helt nykter lyckades han inte bli förrän 1998.

– Då frågade de om jag kunde bli ordförande. Jag tänkte att tar jag en sådan post, då får det vara helt stopp. Och det har det varit sedan dess, säger han och hoppas att det kan vara till någon inspiration för andra.

– Att de kan tänka: Kan Kalle bli nykter kan min själ jag också bli det.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här