Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Lägre husbygge får tumme upp – utom av grannarna

Kulturmiljö Halland är nöjd med den nya versionen, men grannarna vill fortfarande stoppa bostadsplanen vid entrén till Gamleby i Laholm.

Fastighetsägaren Lagan Fastighetsutveckling AB vill bygga två nya flerfamiljshus med totalt sju lägenheter på tomten bakom Gula villan på Hästtorget. För att det ska bli möjligt behövs en ny detaljplan.

Hur den ska se ut har diskuterats sedan 2013. Nu har det senaste planförslaget varit ute på granskning. Det är sista steget innan planen kan antas av kommunens politiker.

Sänkt höjd på husen

Protesterna har varit många. Tidigare har även Kulturmiljö Halland haft flera invändningar, men de är borta efter de senaste justeringarna.

– De har sänkt höjden på husen i förhållande till det första förslaget. De flacka taken man ville tillåta, som gjorde fasaden högre, har man ändrat. Och vi hade synpunkter på fasad i betong, som man också har plockat bort, säger Charlotte Skeppstedt, bebyggelseantikvarie på Kulturmiljö Halland.

LÄS MER: Omstridda hus i Gamleby sänks med en halv våning

LÄS MER: 314 namn vill skydda Gamleby från bostadshus

Skydd för stenmuren

Dessutom har det tillkommit ett skydd för den gamla gråstensmuren med boskapsringar, byggd 1871. Efter rivning ska den återställas och bli en del av de nya husens fasad mot Gamlebygatan och St Clemens gräns, med två insprängda ingångar till gården.

Vi har varit med och tagit fram skyddsbestämmelserna.

– Vi har varit med och tagit fram skyddsbestämmelserna, säger Charlotte Skeppstedt nöjt.

Länsstyrelsen gör också tumme upp, liksom kultur- och utvecklingsnämnden.

Gator dränks i mörker

Men grannarna runtomkring är fortfarande starkt kritiska till planen.

LÄS MER: ”Det vore en våldtäkt på kulturmiljön i Laholm”

LÄS MER: Motstånd från fler håll till planer för Gamleby

Ägare till sju grannfastigheter har lämnat synpunkter. De tycker att husen blir för stora och höga för att passa in i bland den tidstypiskt låga bebyggelse som skänker Gamleby dess charm. De befarar att nybyggena kommer att dränka gatorna och husen i mörker. Det finns också en överhängande risk för skador på deras fastigheter i samband med byggnadsarbetet, varnar de.

Brasklapp om muren

Den gamla gråstensmuren är ett kärt ämne. Enligt kommunens krav ska den återuppbyggas till ursprungligt utseende ”i den mån det är tekniskt möjligt”. Brasklappen bekymrar grannarna, som undrar vad löftet är värt.

1800-talsmuren måste rivas under byggnationen, men ska återuppbyggas till urpsrungligt utseende. ”Blir som att bygga ett nytt regalskepp Vasa och hävda att nybygget är från 1600-talet”, skriver en av de kritiska grannarna. Bild: Jonatan Gernes
1800-talsmuren måste rivas under byggnationen, men ska återuppbyggas till urpsrungligt utseende. ”Blir som att bygga ett nytt regalskepp Vasa och hävda att nybygget är från 1600-talet”, skriver en av de kritiska grannarna. Bild: Jonatan Gernes

Föreningen Gamla Laholm står fast vid att planförslaget förvanskar entrén till Gamleby. Naturskyddsföreningen är orolig för att mycket grönska försvinner när tomten bebyggs. Region Hallands lokala nämnd i Laholm varnar för att den nya bebyggelsen ”kan påverka de närboendes välmående, trivsel och identitetskänsla”.

Totalt lämnades ett 20-tal synpunkter in, de flesta från företag och organisationer utan invändningar. Nu ska alla yttranden sammanställas av samhällsbyggnadskontoret. Därefter väntar politiska beslut i flera steg på vägen till ett antagande i kommunfullmäktige.

LÄS MER: SD vill stoppa byggplanerna i Gamleby

LÄS MER: Nya bostäder ska byggas i medeltida Gamleby

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!