Länsstyrelsen i Halland förvaltar naturreservaten.
Länsstyrelsen i Halland förvaltar naturreservaten. Bild: Kenny Hjälte

Länsstyrelsen anmäler tjuvjakt i naturreservat

Resterna av en älg låg utmed Kattegattsleden, i Tönnersa naturreservat. Fyndet har gjort att länsstyrelsen gjort en polisanmälan om tjuvjakt då jakt är helt förbjuden i reservatet.

ANNONS
LocationSnapparp||

Flanörer hörde av sig till länsstyrelsen efter det makabra fyndet av ett älgkadaver utmed promenad- och cykelstråket. Älgen låg i den del av Tönnersa naturreservat som är ner mot Lagaoset.

Jakt förbjuden i naturreservatet

Fyndet förbryllade länsstyrelsens personal, då jakt är förbjuden i det aktuella naturreservatet. Vilket gjorde att en polisanmälan om jaktbrott gjordes hos polisen.

– Det var rester av en slakt som låg kvar där, det var skinn, klövar, inälvor och plasthandskar som låg intill Kattegattleden. Vi visste inte riktigt vad det rörde sig om, men vi tänkte att det kunde vara tjuvjakt men det vet vi så klart inte, säger Jonas Sundell, naturvårdshandläggare.

ANNONS

Fältpersonal har sedan fyndet rapporterats transporterat bort kvarlevorna från stigen in till mindre vältrampad mark. Oftast brukar älgar tas ur ganska omgående efter att de fällts. Vilket gör att det kan finnas frågetecken kring att slaktresterna och inälvor fanns på samma plats.

Hoppas på dna-prov från handskarna

Nu hoppas länsstyrelsen att plasthandskarna som hittades ska leda polisen vidare.

– Plasthandskarna omhändertogs, polisen har möjlighet att utreda det vidare med hjälp av dem. Det går nog att ta dna-prov på dem, säger han.

Sundell har inte hanterat dumpat slaktavfall i reservaten tidigare.

– Det är ovanligt, jag har inte varit med om det tidigare. I vissa reservat har vi dock jakt tillåten men så är inte fallet här. Det är tråkigt och olämpligt att lämna slaktrester vid stigen, säger Jonas Sundell.

LÄS MER:Älg klämdes fast och dog i reservat

LÄS MER:Avlivningsbeslut om älg har gått ut men ingen har fällts

LÄS MER:Sex viltolyckor på vägarna under ett dygn

LÄS MER:Närgången älg på Hökafältet kan bli skjuten i skyddsjakt

LÄS MER:Varnar för orädd älg i rekreationsområde

LÄS MER:Skogsstyrelsen tvivlar på siffror bakom inventering

ANNONS