”Vi har mycket färre kunder, men de vi har handlar mer”, säger Stefan Ljungqvist och Diana Lavesson som beskriver läget på Laholms bokhandel som ”okej” just nu. Sara Paulsson på Tyglust får jobba många hårda timmar ensam efter att ha permitterat personal.
”Vi har mycket färre kunder, men de vi har handlar mer”, säger Stefan Ljungqvist och Diana Lavesson som beskriver läget på Laholms bokhandel som ”okej” just nu. Sara Paulsson på Tyglust får jobba många hårda timmar ensam efter att ha permitterat personal. Bild: Henrik Williamsson

Lägre intäkter, mer arbete för centrumbutiker i coronakris

Två månader efter corona-tvärniten kämpar Laholms centrumbutiker fortfarande för sin existens. Nu råder orolig avvaktan inför de viktiga sommarmånaderna.
– Då var det en mardröm, nu är det bara en otäck verklighet, säger Sara Paulsson, ordförande i köpmannaföreningen Attraktiva Laholm.

ANNONS
LocationLaholm||

Mitt i den värsta coronapaniken låg staden ödslig och folktom. Ingen verkade våga sig ut.

Fredagen 20 mars publicerade HP en artikel om hur coronakrisen orsakat störtdykning i omsättningen för Laholms centrumhandel.

LÄS MER:Djup kris för handeln – kämpar för överlevnad

Det talades då om veckor innan butiker skulle tvingas stänga. Liana Christensen på Klädkammar'n beskrev hur hon haft svårt att inte gråta inför kunderna.

– Artikeln blev ett uppvaknande, säger bokhandlarna Diana Lavesson och Stefan Ljungqvist.

– Många fick upp ögonen för en situation som varit tuff länge. Folk fattade att nu var vi verkligen på väg att slå igen, säger Sara Paulsson som driver tyg- och sömnadsbutiken Tyglust.

ANNONS

”Just nu är det okej”

När HP besöker de tre butikerna två månader senare beskriver alla att kunderna – åtminstone till viss del – kom tillbaka efter uppmärksamheten i lokalpressen. Butiksdöden har hittills inte inträffat.

– Vi kan uttrycka det så här: vi har varit på botten men just nu är det okej. Folk har slutit upp kring vår verksamhet på ett sätt som vi kanske aldrig kunde ana, säger Diana Lavesson.

– Men för oss är juli månad tre gånger så stor som april. Vi vet fortfarande ingenting, säger Stefan Ljungqvist.

För Tyglust och Klädkammar'n har dels tvärniten i mars och sedan alla inställda festligheter varit hårda slag.

– Vi tappade hela försäljningen på konfirmation, student, bröllop. Sedan har många jobbat hemma, då blir det inte att man behöver nya kläder till jobbet. Behoven har dragits ner, säger Liana Christensen som liksom flera andra butiker satt ner priserna rejält för att locka kunder till Klädkammar'n.

Högre arbetsbelastning

För småföretagarna har krisen förutom mindre intäkter också inneburit mer arbete.

– Många av oss har sagt upp personal och permitterat. Det gör att arbetsbelastningen för den som är kvar blir mycket högre. Man jobbar hela tiden för att rädda det som räddas kan, säger Sara Paulsson.

Alla sommarens evenemang har ställts in. Det blir varken torsdagskvällar eller författarbesök som annars hade kunnat lyfta handeln.

ANNONS

Vad sägs i köpmannakretsar nu?

– Vi har inte pratat så mycket den sista tiden. Vi går i vår egen värld och försöker överleva. Men folk är stressade och mår dåligt. Framför allt är man väldigt trött, säger Sara Paulsson.

Men i tröttheten finns också en kamplust. ”Man kan vara både trött och ledsen bakom kulisserna”, säger Liana Christensen men fortsätter i samma andetag:

– Vi ska klara detta. Det är klart att vi reder det. Men det har sitt pris. Vi har en stor kundkrets som är så trogen och det betyder mycket för oss.

– Om det kan komma något gott av den här pandemin så är det att man har förstått vitsen att handla lokalt. Det har folk fått upp ögonen för, och fortsätter det så kan det vara av godo. Om vi bara överlever ekonomiskt, säger Sara Paulsson.

ANNONS