Kyrkans julvandring blir till en film under pandemiåret

Trots coronaviruset så blir julvandringen för skolbarnen i Laholm av. Men i år provar pastoratet ett nytt grepp när förutsättningarna ändrats. Vandringen blir till filmkonst.

ANNONS
LocationLaholm||

Den kyrkliga traditionen i Laholm med en julvandring för skolbarn med en av julens berättelser har kanske inte hållit sig i 2 000 år i den lilla staden vid Lagan. Men i vart fall de senaste 20 när församlingspedagogen Hampus Befrits gör en snabb koll bland papperna.

Även i år kommer traditionen hålla i sig, med lite nytänk från församlingen. Julvandringen har alltid en historia att berätta, med små olika stopp längs en guidad tur får deltagarna se små scener spelas upp. Ibland är det den ryslige Kung Herodes som spänner ögonen i besökarna och frågar ut dem om de känner till något gossebarn som fötts.

ANNONS

Corona sätter prägel på julvandringen

– Vi har olika berättelser varje år. Det är för att det ska vara en ny upplevelse för de klasser som besöker oss, säger Hampus Befrits.

Årets historia har fokus på de tre vise männens vandring, men församlingen har satt heder till att födelsedagsbarnet spelas av en av kyrkans yngsta medlemmar i stället för att använda sig av någon rekvisita.

I år var det dock planerat att hålla alla scener utomhus för att göra det mer coronasäkert, men det var innan de hårdare pandemirestriktionerna kom. Istället för att ställa in hela arrangemanget, lade Laholms pastorat om skutan till att göra en film av årets julvandring.

– Vi kommer att lägga ut filmen på vår hemsida så att det blir tillgängligt för alla klasser som vill se den. Det blir filmade scener från de olika stationerna och så ska två skolbarn göra vandringen som filmar sig själva, säger Hampus Befrits.

Åsnor i centrala Laholm

I och med att det är filmade scener kunde en del återgå till att vara inomhus.

– Det är ett nytt format för oss i år men det är ett tillfälle för oss att skildra julens berättelser och nå ut med vår verksamhet. Det är också roligt för personal och förtroendevalda att få göra detta och bryta av de vanliga rutinerna, berättar Hampus Befrits.

ANNONS

Scenerna med Sally och Stina, mor och dotter av arten åsna, fick dock förläggas utomhus.

– Det är något som vi velat få till i många år, riktiga åsnor utanför stallet. Det är extra roligt att vi får till det i år när vi ska filma, säger Margareta Rajgård, församlingspedagog.

För tre månader gamla Stina och för modern Sally var det första stadsbesöket någonsin. En och annan morot gick åt som skådespelarlön åt Sally och Stina buffade på nya bekantskaper med mulen.

LÄS MER:Nästan alla kyrkogårdens träd är döende: ”Farliga”

LÄS MER:Flera spännande fynd från olika tidsåldrar hittade vid utgrävning

LÄS MER:Stor utgrävning kommer kosta stora summor

ANNONS