Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Kyrkan förbereder för annorlunda julfirande

Restriktioner på max åtta personer vid allmänna sammankomster drabbar inte minst kyrkan. Begravningar fick under fredagen en liten lättnad, men julfirandet om en månad kan bli annorlunda än vanligt.

Både Höks och Laholms pastorat har ställt in sina gudstjänster och kommer att enbart sända dem på webben när restriktionerna träder i kraft på tisdag. Inget av pastoraten har några bröllop inbokade, och bland de dop som är planerade får familjer själva välja om de vill genomföra med åtta personer eller om de ska vänta.

Däremot är begravningar ett större bekymmer, eftersom avlidna måste begravas senast en månad efter dödsfallet enligt svensk lag.

Begravningar undantas

På fredagen kom dock beskedet att just det undantas från gränsen på åtta personer, och att det på begravningsceremonier av alla slag tillåts 20 deltagare. Biskoparna i Sverige hade önskat ett undantag enbart för begravningar så att fler kunde ta avsked av den avlidne, så länge det går att genomföra säkert.

– Det är en väldig lättnad. Då kan man samla barn och barnbarn, de allra närmsta. Ofta är man inte många fler, säger Anders Knutsson, kyrkoherde i Laholms pastorat.

Annorlunda jul kan vänta

Bägge pastoraten i Laholm börjar också planera för en av årets största högtider – julen. Både Laholm och Höks pastorat förbereder sig för att det kan bli en jul som får firas helt över nätet.

– Vi kommer före fjärde advent förbereda en julbön, en julnattsgudstjänst, en julotta, en gudstjänst helgen efter, en nyårsbön och en trettondagsgudstjänst som kan sändas digitalt, säger Anders Vickman, kyrkoherde i Höks pastorat.

Han tar även upp att julen ofta kan vara en ensam tid på året för en del, och att det är viktigt att kyrkan kan bistå med något trots omständigheterna.

– Många av de som kommer till kyrkan vid jul kommer aldrig annars, och på något sätt är det tillåtet att gå i kyrkan på jul. Helt plötsligt för man inte göra det. Vi får hoppas att vi kan göra det digitalt så pass bra att vi svarar upp.

”Julen har väldigt hög prioritet”

Laholm kommer dessutom att ställa in sitt julspel i Skummeslövs kyrka. Bägge kyrkoherdarna är överens om att det är viktigt att kunna fira en så nära ”vanlig” jul som möjligt.

– Det har väldigt hög prioritet för min del. Vi gör allt vi kan för att man ska kunna höra julevangeliet, sjunga sina julpsalmer och lyssna på vacker julmusik från våra kyrkor. Det är jätteviktigt, så vi är väldigt måna om det att det ska kunna gå på något sätt, säger Anders Knutsson.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!