Kapellet i Skogaby har blivit av med sjuka träd och fått nya. Härnäst hoppas kyrkan kunna köpa ett hektar mark för att utöka kyrkogården, något kyrkogårdsarbetare Benny Ottosson hoppas blir verklighet.
Kapellet i Skogaby har blivit av med sjuka träd och fått nya. Härnäst hoppas kyrkan kunna köpa ett hektar mark för att utöka kyrkogården, något kyrkogårdsarbetare Benny Ottosson hoppas blir verklighet. Bild: Evelina Gunnarsson

Kyrkan behöver mer mark i Skogaby

Sjuka träd har tagits bort och nya planterats så att nya gravplatser kan skapas vid Skogsby kapell. Kyrkan hoppas också kunna köpa ett hektar ny mark och utöka kyrkogården.

ANNONS
LocationSkogaby||

2016 renoverades kapellet i Skogaby och under en tid har kyrkan försökt få bort gamla och sjuka träd från kyrkogården. I mars togs majoriteten av de sjuka oxlarna bort och nya pelarnaverlönnar planterades. Kvar står ett antal oxlar utmed Brödåkravägen som Länsstyrelsen satte stopp för att fälla. De har i stället beskurits och döda grenar som kunde vara farliga har tagits bort.

Nya träd på plats

Längs tomtgränsen västerut har en ny rad med träd planterats. Längs muren runt kyrkogården har de gamla oxlarna bytts ut mot träd som nu står närmre muren för att ge plats åt nya gravplatser. Kyrkogården har bara två platser kvar och med de nya platserna har de 18 dubbelplatser. Det kan låta mycket men Benny Ottosson, kyrkogårdsarbetare på Laholms pastorat, insåg att även dessa skulle ta slut ganska snabbt.

ANNONS

– Vi har ungefär en begravning om året, men ibland är det fler och då försvinner platserna snabbt.

Vill köpa ett hektar mark

Därför har pastoratet nu inlett en förhandling om att köpa mark intill kapellet för att kunna växa.

– Marken här intill blev till salu ungefär samtidigt som vi insåg att platserna snart skulle ta slut. Om vi kan köpa marken som jordbruksmark kan vi nog få ett hektar för några hundra tusen kronor, säger Benny Ottosson som hoppas att köpet är klart inom en månad.

Kyrkan vill utöka med tre meter i nordlig riktning och hundra meter söderut, mot väg 15. Hur många nya gravplatser det kan bli kan Benny Ottosson inte säga.

LÄS MER:Nästan alla kyrkogårdens träd är döende: ”Farliga”

ANNONS