Hundarna på bilden har inget med ärendet att göra. Kvinnan ville att kommunen skulle hjälpa till att rasta hennes hund. Men kommunen bedömer hjälpinsatser för människor och inte för deras hundar.
Hundarna på bilden har inget med ärendet att göra. Kvinnan ville att kommunen skulle hjälpa till att rasta hennes hund. Men kommunen bedömer hjälpinsatser för människor och inte för deras hundar. Bild: Joakim Roos/arkiv

Kvinna nekas hjälp till rastning av hund

En kvinna boende i Laholm begärde hjälp med att någon från hemtjänsten skulle gå ut med hennes hund, när hennes vårdbehov ändå skulle tillgodoses. Det blev nej av kommun och av rätten.

ANNONS
LocationLaholm||

Kvinnan berättade för biståndshandläggaren i kommunen att hennes hund var väldigt viktig för hennes välmående. Förutom att få hjälp till promenader två gånger i veckan ville hon ha assistans med att hennes hund skulle få komma ut och göra sitt två gånger per dag i runt fem minuter vardera gången.

Bedömningen av vilket hjälpbehov kvinnan hade gjordes för de ändrade livsförhållanden som kvinnan stod inför och visste om skulle komma.

När kvinnan fick nej på delen som gällde de promenader som hon ville att hemtjänsten skulle ta med hennes hund överklagade hon kommunens beslut till förvaltningsrätten. Men inte där blev det lättare att få gehör.

ANNONS

Av utredningen om kvinnans behov framkom det att för att få hundrastningen tillgodosedd och hundens aktivering dagligdags så var tipset att gå via ett hundpensionat eller använda sig av så kallade hushållsnära tjänster.

Tjänstepersonen uppgav även i utredningen att om behovet hade uppstått akut, hade kommunen kunnat hjälpa till i ett inledningsskede för att hunden skulle kunna göra sina behov. Dock ska livsförändringarna inte ha varit sådana så att kvinnan hade kunnat planera för omhändertagande och rastning av hunden bättre.

Även förvaltningsrätten tipsar i sitt avgörande av ärendet om hushållsnära tjänster för att kvinnan ska kunna hitta en lösning på hundens rastningar.

LÄS MER:Mer hundlort på badstranden oroar kustbo

LÄS MER:80 nya digitala terapidjur till Halmstads äldreomsorg

LÄS MER:Länsstyrelsen vill inte ha hundar på badstränderna

ANNONS