STOCKHOLM 20160705Logotyp på en dörr på Ivo, Inspektionen för vård och omsorg  Foto: Vilhelm Stokstad / TT / Kod 11370
STOCKHOLM 20160705Logotyp på en dörr på Ivo, Inspektionen för vård och omsorg Foto: Vilhelm Stokstad / TT / Kod 11370 Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Kvinna hittades död i spyor – anhöriga anmäler socialtjänsten i Laholm

En kvinna hittades avliden i en lägenhet i sin egen avföring och kräk. Hon hade då legat död i flera veckor. Nu anmäler anhöriga socialtjänsten till IVO.

ANNONS
LocationLaholm||

"Lägenhetens status var hälsovådlig", skriver den som anmält händelsen till IVO, inspektionen för vård och omsorg.

Enligt anmälan hittades kvinnan i ren misär. Sönderslagen lägenhet, gammal möglig mat i köket och avföring, urin och spyor i hela lägenheten.

Kvinnan hade en lägenhet som hon hyrde i andra hand genom socialtjänsten i Laholms kommun, som har 80-90 sådana kontrakt. Dessa hyrs ut i till medborgare som behöver hjälp med en bostad, som av olika anledningar har svårt att stå på ett eget bostadskontrakt.

I kontraktet ingår att socialtjänsten regelbundet gör tillsyn av lägenheten. Men nu har anhöriga anmält socialen till IVO. Enligt anmälan har kvinnan legat i lägenheten under flera veckor i vad som beskrivs som ren misär.

ANNONS

Anmälaren menar att tillsynen på lägenheten har varit bristfällig och att kök och badrum varit sönderslagna. Man har också upplevt att socialtjänsten inte tagit anhörigas anmälan om oro för kvinnan som bodde där, på allvar.

Socialchef Christel Sundberg kan inte kommentera det enskilda fallet men säger att generellt har de inte alltid tillsyn i större utsträckning än själva lägenheten.

– Det finns många som bara har hjälp av oss med lägenhet, men inte några andra insatser. Då kommer vi bara för att titta på lägenheten med jämna mellanrum under den tid vi kommit överens om med den boende.

Om man bestämmer träff en dag och ingen öppnar när man kommer, vad händer då?

– Vi har ingen rätt att bara gå in. Vi får komma en annan dag. Det är samma sak om någon ringer och säger att de är sjuka och inte vill eller orkar ta emot besök, då bestämmer vi en annan dag och tid.

I anmälan till IVO skriver anhöriga att de har gjort flera anmälningar av oro för sin närstående.

– Om vi får anledning att tro att vi behöver göra mer försöker vi komma i kontakt med personen. Om man inte samarbetar får vi försöka ändå, med upprepade besök får vi göra en bedömning om vi behöver gå in med åtgärder med tvång. Men det är svårt, det mesta i vår verksamhet bygger på frivillighet.

ANNONS

I anmälan har uppgetts att kvinnan som avlidit haft missbruksproblematik som legat till grund för de orosanmälningar som kommit in.

"Socialtjänsten har brutit i sitt ansvar och agerat ovärdigt", står det i anmälan.

ANNONS