Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Kungsbygget får årets Stora turismpris

Kungsbyggets äventyrspark ville minska risken för smittspridning – och ökade omsättningen på kuppen. Nu får företaget årets Stora turismpris.
– Nöden är uppfinnarens bästa vän, säger vd:n Linus Nilsson.

HP berättade i somras om hur anläggningen utanför Våxtorp på Hallandsås vände det som kunde ha blivit en usel säsong till succé.

Framgången har nu också uppmärksammat av Visit Halland och de kommunala destinationsorganisationerna. De har utsett Kungsbyggets äventyrspark till vinnare av årets Stora turismpris, som delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism. I år får varje län en egen vinnare.

Äventyrspark i skidbacke

– Det är så klart en klapp på axeln och kul att folk uppskattar vår anläggning och sättet vi bedriver verksamheten. Det är en sporre för framtiden, säger Linus Nilsson som tillsammans med hustrun Matilda sedan 2014 äger och driver äventyrsparken i den gamla skidbacken.

Zipline är en av aktiviteterna som erbjuds på Kungsbygget. Till nästa år ska äventyrsparken också utveckla cykelmöjligheterna. Bild: Johan Persson, arkiv
Zipline är en av aktiviteterna som erbjuds på Kungsbygget. Till nästa år ska äventyrsparken också utveckla cykelmöjligheterna. Bild: Johan Persson, arkiv

När coronapandemin var ett faktum i början av året införde de ett nytt bokningssystem, som är skälet till att de nu prisas. I stället för drop in, med tillhörande besökstoppar och -dalar, är det förbokning av alla aktivitetstider som gäller.

– Vi hade inget annat val egentligen, men det blev jättebra. Vi har haft fullbokat i princip varje dag, säger Linus Nilsson.

Mindre trängsel och köer

Han säger att alla blir vinnare när trängseln minskar och köerna försvinner.

– Gästerna är nöjdare, vi har enklare att bemanna, vi får bättre omsättning och lönsamhet.

Cirka 30 000 besökare är färre än tidigare år, men varje person spenderar mer pengar. Omsättningen har ökat med 30 procent.

– Innan har det varit att man har köat väldigt mycket och kanske bara gjort ett åk. Omsättningen per gäst är betydligt högre nu.

Fullbokat oavsett väder

Anläggningen är inte heller lika väderberoende längre.

– Soliga dagar, regniga dagar. Folk kommer ändå, för de har ju betalat. Innan var det mycket ryckigare. Jämnheten vinner över topparna.

Förutom äran består priset av 10 000 kronor och en workshop-dag om aktuella trender och förnyelse. Kungsbygget har en del i kikaren.

– Det finns idéer, men om de realiseras nästa år eller året därefter får vi se. Vi kommer åtminstone utöka cyklingen med mer att cykla på, säger Linus Nilsson.

Sommarrodel är en klassiker på Kungsbyggets äventyrspark utanför Våxtorp. Bild: Johan Persson, arkiv
Sommarrodel är en klassiker på Kungsbyggets äventyrspark utanför Våxtorp. Bild: Johan Persson, arkiv

Fakta: Juryns motivering

”Kungsbygget Äventyrspark har växt år för år och under 2020 har man haft cirka 40 000 betalande besökare*. Man har historiskt sett haft mycket folk vid ”mellanväder” på sommaren men låg tillströmning vid vackert väder. Detta har gett besökarna en sämre upplevelse med trängsel och köande.

För att minska risken för smittspridning under den pågående pandemin har man valt att ändra sina rutiner och istället infört ”slottider”, det vill säga att besökarna bokar aktivitetstid i förväg.

Detta har haft en mängd positiva effekter på verksamheten. Trots något färre gäster har omsättningen ökat med 30 procent jämfört med 2019. Man har bland annat haft bättre beläggning vid ”badväder” eftersom besökarna inte avbokat utan valt att komma ändå.

Systemet med slottider har också lett till att besökarna fått en bättre upplevelse då man sluppit köa. Personalen har också kunnat optimeras på ett bättre sätt.

Kungsbygget Äventyrsparks omställning för att säkra verksamheten till bokningsbara slottider har alltså gett en bättre kostnadseffektivitet, bättre lönsamhet och inte minst en bättre och säkrare kundupplevelse.”

Fotnot *. Enligt Linus Nilsson, vd på Kungsbygget, är rätt besökssiffra för 2020 cirka 30 000 betalande besökare.

LÄS MER: Fullt i bokningskalendern på äventyrsparken

LÄS MER: Fartfyllda äventyr på Kungsbygget

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här