Kunderna börjar återvända till Guns butik

Året började väldigt bra. Sedan tog det tvärstopp. Detaljhandeln har haft en tuff säsong på grund av coronapandemin. Men Gun fann på råd och byggde provrum utomhus och kaffehörna åt medföljande män. I en serie artiklar tittar HP in hos några företagare för att höra hur det går i coronavirusets spår.

ANNONS
LocationSkummeslövsstrand||

I flera år hade Gun Andersson drivit Guns butik i Skummeslövsstrand, när våren 2020 kom som inte skulle likna någon annan vår. Coronapandemin slog till med allt vad det har inneburit.

För detaljhandeln har det varit tufft. Kunder har uteblivit för att inte utsätta sig för smittorisk. Så även i Guns butik.

–Vi har tappat jättemycket. Det ska jag inte sticka under stol med. Jag gör uppföljningar varje vecka och det tog verkligen tvärstopp. Varorna kom hem men det kom inget folk, berättar Gun.

Butiken säljer damkläder och har en kundkrets i åldrarna 50-70 år ungefär. Men även lite yngre.

ANNONS

För att förmå kunderna att komma till butiken, testade Gun en lösning som har visat sig fungera.

– Vi fick tänka om och byggde ett provisoriskt provrum utomhus. Dessutom tyckte vi inte att ”gubbarna” behövde gå in i affären, eftersom vi inte säljer herrkläder, så vi gjorde en kaffehörna där de kan sitta och ha det lugnt, berättar Gun.

Detta har blivit uppskattat.

– När vi ser en man som sitter i bilen och stirrar in i butiken, då vet vi att det stressar damen som tittar på kläder, och då brukar vi gå ut och bjuda honom till kaffehörnan, berättar Gun glatt.

För att underlätta har Gun gjort mer än så.

– Vi försöker hjälpa de äldre genom att de får låna hem och prova kläderna.Vi har även skickat varor till dem.

Nu tycker Gun att det har börjat lossna lite.

– Det flyter på bättre nu, men det blir svårt att hämta hem dessa sommarveckor, berättar Gun som flyttade permanent till Skummeslövsstrand för 6-7 år sedan

Tidigare hade hon butiken i Röstånga i Skåne och brukade flytta butiken till Skummeslöv under sju sommarveckor varje år.

Gun Andersson känner ändå att det finns handlare som har drabbats värre än hon.

ANNONS

– Jag har ingen dyr hyra och jag har billiga omkostnader. Det är skillnad mot alla de som har höga fasta kostnader.

Hur det går i höst är det ingen som vet.

– Vi kommer att köpa in lite mindre åt gången och hoppas på att vi kan ta hem fler varor efter hand. Jag tror att leverantörerna också måste anpassa sig och ha varor på lager.

En nyhet kommer Gun Andersson att behålla, och det är provrummet utomhus.

– Ja, det kan vara skönt när det är varmt. Och kunderna tyckte det var mysigt, så det behåller vi, säger hon glatt.

LÄS MER:Butik stänger efter 60 år - många ledsna stamkunder

LÄS MER:Full fart när grönsakshandlarna expanderar trots pandemi

ANNONS