Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kulturskolan håller öppet hus digitalt

Efter att ha fått ställa in sitt Öppet hus bestämde sig Kulturskolan till slut för att göra en digital version som de har lagt ut på Youtube.

– Nu har vi börjat tänka mer digitalt i och med att vi haft lektioner online, och det kändes som en bra idé för att nå ut, säger Håkan Nilsson, som är en av lärarna på skolan.

I vanliga fall åker lärarna ut på en liten skolturné strax efter påsk för att barnen i kommunen ska få upp ögonen för verksamheten och bli intresserade av att bli en del av den. Oavsett om det är musik, dans, teater eller bild så finns det något för alla intresserade. Men i år stoppades detta då musiklärarna inte kunde samla hela lågstadiet på en skola i gympasalen och hålla, så kallad, låda.

– Vi är ju inga skådespelare, men det brukar bli en kul grej. Lärarna har faktiskt frågat efter det så det blir en digital version av det också i år, säger Håkan.

För att göra någon typ av insats har man ändå försökt att skapa ett digitalt öppet hus. Ett enkelt koncept där lärarna presenterar sin del av verksamheten på några minuter.

Värd för öppet hus på nätet är musik- och sångläraren Anna Lovdal. Hon möter upp sina tittare utomhus och man kan sedan välja om man vill gå med till alla delar eller veta mer om en specifik del.

Man får lära sig vad de olika instrumenten heter, vad man spelar för typ av musik på till exempel gitarrlektionerna eller cellon. Även om det har fungerat digitalt, längtar lärarna till dess att de kan släppa in eleverna i lokalerna igen.

– Vi som undervisar i musik har ju haft det lättare att hålla lektion ändå. Det är svårt med grupper och orkestrar men dans och teater har också varit kämpigt digitalt. Vi har gjort vårt bästa men det har varit svårt med nybörjarna.

En del av verksamheten kommer de dock att spara.

– Ibland undrar vi "varför har vi inte tänkt på det här innan", men man är så van vid att jobba på sitt gamla vanliga vis så man har verkligen fått utmanas nu. Men det kommer säkert att mynna ut i någon bank, så att eleverna kan få hjälp med vissa delar av musikstycken även hemifrån. Dessutom kan vi ha lektion på distans med vissa elever även framöver om vi måste. Det funkar, säger Håkan Nilsson.

Lärarna längtar också efter ett analogt Öppet hus, ett sådant planeras i samband med skolstarten i augusti.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!