Jonas Heintz, enhetschef kultur och turism, tycker att tågstoppen i Veinge och Knäred kan vara spännande platser för annorlunda konst.
Jonas Heintz, enhetschef kultur och turism, tycker att tågstoppen i Veinge och Knäred kan vara spännande platser för annorlunda konst. Bild: Evelina Gunnarsson

Kulturen ska utvecklas med konstverk i nya genrer

Utveckla Lugnarohögen och få ut offentlig konst till alla tätorter. Det är några mål i kommunens nya kulturplan.

ANNONS
|

Kultur- och utvecklingsnämnden tagit fram en ny kulturplan för åren 2021 till 2024. Planen berör såväl den offentliga konsten, som stadshusgalleriet, Rådhuset, Laholms teater och Campus Laholm. Nu ska planen ut på remiss till kommunens nämnder och berörda kulturaktörer innan den kan träda i kraft vid årsskiftet.

– Under varje område i planen finns målsättningar. Vi i verksamheten ska försöka fundera ut den bästa lösningen på dem, säger Jonas Henitz, enhetschef kultur och turism.

Nygammalt bland utflyktsmålen är Lugnarohögen i Hasslöv. Den ska öppnas och kommunen ska främja aktiviteter och se över möjligheten att utveckla bronsåldersgraven.

Kommunen ser stor utvecklingspotential i bronsåldersgraven i Hasslöv.
Kommunen ser stor utvecklingspotential i bronsåldersgraven i Hasslöv. Bild: Henrik Williamsson

– Lugnarohögen blir något spännande. Där vet vi inte hur det kommer att tas emot men det finns en enorm utvecklingspotential, säger Jonas Heintz.

ANNONS

En annan målsättning är att offentliga konsten ska utökas med verk i nya genrer. "Verka för att samlingen med offentlig konst utvecklas och utökas med verk representerande nya genrer, till exempel ljud- respektive ljuskonst, land-art etcetera" står det i planen.

– Det är inte som förr där det var en skulptur i brons. Nu kan det vara ljuskonst och land art. Man får titta på vad som finns och lägga dem på strategiska ställen där det inte finns så mycket offentlig konst.

Det ska verkas för att alla kommunens tätorter ska få offentlig konst. Där nämner han tågstoppen som planeras i Veinge och Knäred.

LÄS MER:Bronsåldersgraven ska öppnas i lugn och ro

ANNONS