Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Krogar nekas servera alkohol – för tredje gången

Ingen öl, vin eller sprit får serveras i restauranglokalerna på Storgatan 1 i Laholm. Kommunen säger nej igen efter misstankar om bulvanupplägg och skumraskaffärer. Av samma skäl får krogbolaget inte sälja tobak i Mellbystrand.

Dallas Steakhouse fick avslag 2018. Casablanca fick avslag 2019. Nu får även Bakfickan nej.

Alla tre har sökt tillstånd för att få servera alkohol till kroggäster i Laholm. Ansökningarna omfattar två lokaler som ligger vägg i vägg på Storgatan 1, med entréer från Hästtorget.

Alkohollagen

De som står bakom ansökningarna har inte ansetts lämpliga för att bedriva servering enligt alkohollagen.

– Den springande punkten i det här ärendet är att det finns betydande betänkligheter beträffande sökandes självständighet i driften, säger Sebastian Stjärneblad, alkohol- och tobakshandläggare på Laholms kommun.

Mer än så kan alkoholhandläggaren inte säga på grund av sekretess.

Det finns betydande betänkligheter beträffande sökandes självständighet i driften

Även ordföranden i miljö- och byggnadsnämnden, den nämnd som beslutar om serveringstillstånden, är fåordig.

– Vi är oroliga och måste få bukt med detta. Det för mycket annat skit med sig, säger Knut Slettengren (M).

Ljusskygg verksamhet

I klartext misstänker kommunen att det finns någon annan i bakgrunden som driver verksamheten, men som själv vill undgå granskning. Det rör sig om kopplingar till ljusskygg verksamhet med kriminella förtecken.

Det kan HP berätta efter att ha pratat med källor och läst tjänsteskrivelser, beslut, överklaganden och domar gällande verksamheten de tre senaste åren. Stora delar av materialet är hemligstämplat och har maskerats. Kommunens utredningar innehåller känsliga uppgifter.

Många namnbyten. På tre år har restaurangen gått under olika beteckningar och formella ägare. Listan böjar och slutar med Dallas Steakhouse men rymmer ockå Fellinis, Napoli pizzeria och La Pizza. I lokalen intill har man velat starta pubarna Casablanca och Bakfickan. Bild: Jonatan Gernes
Många namnbyten. På tre år har restaurangen gått under olika beteckningar och formella ägare. Listan böjar och slutar med Dallas Steakhouse men rymmer ockå Fellinis, Napoli pizzeria och La Pizza. I lokalen intill har man velat starta pubarna Casablanca och Bakfickan. Bild: Jonatan Gernes

Våren 2018 öppnade Dallas Steakhouse i den ena av de två lokalerna. Bakom stod den ekonomiska föreningen Max Power, som utger sig för att arbeta med att hjälpa ungdomar och även driver de omstridda matvagnarna på stranden.

Föreningen sökte alkoholtillstånd via företaget Tysken AB. Men föreningen och dess företrädare fick underkänt i kommunens granskning av personlig och ekonomisk lämplighet.

Bulvanupplägg

Året därpå sökte en 33-årig Halmstadbo alkoholtillstånd för samma lokaler, under krognamnet Casablanca. Kommunen ansåg att han var bulvan för Tysken. Förvaltningsrätten höll med. Mannen hade kopplingar till företrädare företaget och föreningen. Hela upplägget, där 33-åringen tog över deras hyresskulder, gav intryck av en fasad.

Nu är det återigen Tysken AB som står för papperna, med andra i kulisserna. Den här gången har de dammat av det gamla pubnamnet Bakfickan. Restaurangen Dallas Steakhouse har också bytt namn och officiell ägare flera gånger sedan starten. Efter Fellini förekommer både Napoli pizzeria, Dallas Steakhouse och La Pizza i marknadsföringen på sociala medier.

Tysken AB driver också Marias krog på Marias camping i Mellbystrand. Bolaget har kontrakt för en säsong till. Serveringsstället har alkoholtillstånd. Bild: Jonatan Gernes
Tysken AB driver också Marias krog på Marias camping i Mellbystrand. Bolaget har kontrakt för en säsong till. Serveringsstället har alkoholtillstånd. Bild: Jonatan Gernes

Får inte sälja tobak

Tysken AB driver också Marias krog och butiken på Marias camping i Mellbystrand. Krogen har fått flera varningar för strul med skatter och kassaregister. Nu sätter kommunen stopp för bolaget att sälja snus och cigaretter i campingbutiken.

Det räcker att det finns misstankar exempelvis om att någon rör sig i bakgrunden

Ansökan om tobakshandel från i somras får avslag av samma skäl som Bakfickan inte får servera alkohol. Tysken AB lämnar därför butiken i förtid inför nästa säsong.

– Alkohollagen har ganska långtgående krav. Det räcker att det finns misstankar exempelvis om att någon rör sig i bakgrunden för att avslå en ansökan. Samma sak gäller tobakslagen, säger Sebastian Stjärneblad.

Hur kan samma företag ha serveringstillstånd på Marias krog?

– En berättigad fråga. Tillståndet beviljades (2017, reds. anm.) innan de här ärendena började komma in till kommunen. Ett tillsynsärende ställer högre krav på bevis från tillsynsmyndighetens sida.

HP har sökt företrädare för Tysken AB både i lokalerna och på telefon.

LÄS MER: Krog var sen med skatterna – varnas av kommunen igen

LÄS MER: Beslutet: Får inte servera alkohol

LÄS MER: Nu är det stopp för snuskiga matvagnar runt stranden

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!