Slutar i förtid. När Stefan Blessenius började som rektor i Våxtorp 2013 sade han i en HP-intervju att han skulle sitta kvar i fem år. Det blev tre.
Slutar i förtid. När Stefan Blessenius började som rektor i Våxtorp 2013 sade han i en HP-intervju att han skulle sitta kvar i fem år. Det blev tre.

Kritisk rektor säger upp sig med ett brak

Orimlig arbetsbörda och bristande stöd uppifrån. Stefan Blessenius skräder inte orden efter att ha sagt upp sig som rektor för Våxtorpsskolan. – Min chef har inte jobbat med mig, utan mot mig, säger han.

ANNONS
|

Skolans anställda fick beskedet vid ett personalmöte i måndags.

–Rektorsuppdraget är väldigt mångfacetterat. Det förutsätter att du har chefer som stöttar dig, säger Stefan Blessenius, som anser att det är just stöd han saknat som rektor i Laholms kommun.

–De senaste 18 månaderna har varit jättejobbiga.

I april kom han tillbaka på deltid efter en längre sjukskrivning. Efter sommaren gick han upp i heltid.

Tillsammans med anställningen av en biträdande rektor skulle det skapa den stabilitet som skolan saknat när rektorerna avlöst varandra. I stället blir det skifte igen.

– Det finns ingen förståelse för vilka utmaningar som finns här i Våxtorp. 55 medarbetare på en chef är orimligt, säger Stefan Blessenius.

ANNONS

Han pekar på sin närmaste chef, biträdande utbildningschefen Carin Källström, som orsak till att det inte har fungerat.

–Hon letade fel hela tiden, hjälpte mig inte, lyssnade inte. Det gjorde mig förvirrad och därför blev jag sjuk i november förra året.

Läs också:Våxtorpsskolan får två rektorer i höst

Våxtorpsskolan lovas mer stöd till rektorn

Oro i Våxtorp efter nytt rektorsavhopp

Nye rektorn lovar att stanna minst fem år

Stefan Blessenius anser att det bästa för Våxtorpsskolan vore att gå tillbaka till två rektorer på skolan, så som det var en gång i tiden.

– Då får var och en 25-30 medarbetare och man kan dela upp ansvaret. Det finns ingen annan F-9-skola än Våxtorp i kommunen.

Under höstlovet byter Blessenius skola och kommun. Han har fått ett nytt jobb som rektor på Österledskolan i Oskarström.

– Där blir jag en av två rektorer på en 7-9-skola med 290 elever. I Våxtorp är vi uppe i 420 elever på en rektor, säger Stefan Blessenius.

Laholms utbildningschefPer Jangen delar inte rektorns syn på att han har saknat stöd.

–Det får stå för Stefan att han uttrycker sig på det sättet. Den närmaste chefen får klä skott för hans stora missnöje med det mesta. Jag kan bara säga att jag har fullt förtroende för Carins sätt att leda rektorerna. Ibland fungerar det inte mellan personer och så är det uppenbart här, säger Per Jangen.

ANNONS

Utbildningschefen framhåller att stödet kring rektorerna har stärkts upp, bland annat med extra stöd för de större skolorna och nu i höst sju nya administrativa tjänster.

Att Våxtorp är en F-9-skola är ett politiskt beslut som Per Jangen står bakom. I övrigt vill han inte bemöta kritiken från Blessenius.

– Han har valt att säga upp sig. Det tycker jag är både korrekt och ansvarsfullt om man är missnöjd med förhållanden på sin arbetsplats, säger Per Jangen.

ANNONS