Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kritik mot att strandvärdar hjälpt matvagnar

Allmänhet har reagerat på att kommunens strandvärdar har hjälpt till, med räddningstjänstens fordon, att köra sopor och varuleveranser åt Max Powers ena matvagn på stranden.

På stranden mellan Birger Pers väg och Rombergs väg står en av de kritiserade matvagnarna som HP skrivit om, där miljökontoret kallar dem snuskiga och byggnadskontoret driver ett ärende om olovligt byggande. Nu har allmänheten också reagerat på att de kommunala strandvärdarna hjälpt Max Power Hallands ekonomiska förening med att köra varor och tömma sopor med räddningstjänstens fyrhjuling.

Till HP skriver en tipsare att personalen och fordonen utnyttjas av en näringsidkare som inte sköter sig och att skattepengarna går till fel saker samt att ”Kommunen är ju alltså medhjälplig till eländet”.

Strandvärdarna är i år 19 personer, vilket är fler än tidigare år på grund av coronaepidemin. Ungdomarna rekryteras från Osbecksgymnasiets profilutbildning risk- och säkerhetsutbildningen, som är nära knuten till räddningstjänsten. Under sommaren har de gjort goda insatser i räddningsaktioner och hjälpa till att leta upp saknade barn på stranden.

Ungdomarna hjälper gärna alla

– Man får ha i åtanke att det här är godhjärtade ungdomar som gärna hjälper till och är snälla. När de får en fråga om de kan hjälpa till, gör de gärna det. Men det ingår inte i deras uppgifter och mig veterligen finns inget avtal att de ska hjälpa någon enskild näringsidkare, säger Andreas Nilsson, räddningschef i Laholms kommun.

Någon tydlig avgränsning om vem de ska hjälpa på stranden kan komma att utvecklas framöver.

– Vi har en genomgång och utbildning med strandvärdarna innan de börjar, både i strandsäkerhet och i sin roll som turistvärdar. De ska hjälpa privatpersoner och besökare på stranden, säger Andreas Nilsson och fortsätter:

– Säsongen är mer eller mindre slut nu, men vi får nog förtydliga det i riktlinjerna för nästa år. I synnerhet så att det blir rättvist och att inte en enskild näringsidkare drar fördelar, säger han.

Problemet är att verksamheten inte får vara på stranden

Att det finns en näringsidkare på stranden som inte får stå där stadigvarande och inte sköter livsmedelshanteringen är en sak strandvärdarna inte kan hålla koll på menar Andreas Nilsson.

– Framför allt kanske där inte ska vara en verksamhet som inte sköter sig eller inte har rätt att stå på stranden, det är kanske i den änden man ska börja, säger han.

LÄS MER: Matvagnarna har gjort sin sista sommar på stranden

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!