Det generella strandskyddet gäller 100 meter från sjöar och vattendrag. Bilden har tagits vid en annan sjö än den aktuella i Knäred. Arkivbild: Birgitta Lindqvist
Det generella strandskyddet gäller 100 meter från sjöar och vattendrag. Bilden har tagits vid en annan sjö än den aktuella i Knäred. Arkivbild: Birgitta Lindqvist

Krav på staket mellan gäststuga och sjö

Bara en smal strandremsa skiljer gäststugan från sjön. Nu kräver länsstyrelsen att det byggs ett staket mellan. Annars kan stranden verka för privat.

ANNONS
LocationKnäred||

Sakta i backarna, sade Länsstyrelsen i Halland om gäststugan vid Gungasjön ett par kilometer norr om Knäred. Stugan ligger cirka 65 meter från den lilla sjön.

Ägaren fick förra året dispens från strandskyddet av miljö- och byggnadsnämnden i Laholm, men länsstyrelsen valde att överpröva beslutet.

Privat strandremsa

Mellan sjön och tomtplatsen finns en smal strandremsa. För att den inte ska upplevas som privat kräver länsstyrelsen nu att ett staket eller motsvarande ska uppföras i den östra tomtgränsen.

Med den kompletteringen säger även länsstyrelsen ja till att gäststugan får strandskyddsdispens. Myndigheten håller med nämnden om att området i övrigt redan tagits i anspråk på ett sätt som gör att dispensen saknar betydelse för strandskyddets syften.

ANNONS

Svårt att få dispens

Det generella strandskyddet om 100 meter infördes 1975 och innebär att inga nya byggnader får uppförs inom strandskyddsområdet. Syftet är att allmänhetens tillträde till området inte ska hindras eller livsvillkoren för växt- och djurlivet inte ska väsentligt förändras.

Dispens ska ges mycket restriktivt, påpekar länsstyrelsen i sitt beslut.

LÄS MER:Bilstranden har inget strandskydd

LÄS MER:Husvagn och flytbrygga måste tas bort

ANNONS