Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Krafttag mot skadegörelse på skolan i Knäred

Bränder, glaskross och klotter. Efter en rad polisanmälningar i höstas påbörjades ett samarbete mellan skola och polis för att minska skadegörelsen på Knäredsskolan.

– Vi har kontinuerlig kontakt och fick också indikationer på att eleverna inte kände sig trygga i skolan, säger rektor Erik Andersson.

Krossade rutor, klotter, och bränder är vardag på Knäredsskolan. Sedan i höstas har skolan tillsammans med polisen jobbat med attityder och information för att stävja problemet.

– När eleverna inte känner sig trygga så gör de inget bra jobb och klarar inte heller sin måluppfyllelse, som är att gå ut sexan med tillräckliga kunskaper för att gå vidare till högstadiet, säger rektor Erik Andersson.

Glaskross och klotter nästan varje månad

För några veckor sedan kom han till skolan som vanligt vid halv sex på måndagsmorgonen, för att vara behjälplig att släppa in på fritids vid behov. Han gick upp på ovanvåningen på väg till sitt kontor och möttes av ett par stenar på golvet i korridoren och en krossad ruta. Alla rutor in till slöjden såg också likadana ut.

– Det är såklart väldigt oroväckande att det är vardag att det händer sådana saker, man önskar att vi vore lite mer fredade, säger Erik Andersson.

Samarbete med polis och socialtjänst

I höstas bjöds socialtjänst och polis in vid ett möte med föräldrarna för att berätta om sin verksamhet och hur man kan jobba med attityder och minskad risk för skadegörelse.

– Det var väldigt uppskattat och vi hade också besök av polisen här på skolan i våras för att eleverna skulle få en kontakt, säger Andersson.

Polisen besökte skolan under en lunchrast, i stället för att komma in och prata under en lektion, för att barnen på ett naturligt sätt skulle få ställa frågor och förstå en del av vad en polis jobbar med och hur de gör det.

– Vi ville att de skulle få ett ansikte på polisen och få möjlighet att prata med dem inte bara om dem, säger Erik Andersson.

Samtidigt har han startat ett stort arbete med att implementera ett anti-mobbningsprogram. Varje vecka får elever och lärare chansen att på ett beprövat sätt nå framåt och diskutera olika ämnen som ska få gemenskapen att stärkas och se till att ingen lämnas utanför.

– Programmet vi jobbar utifrån går ut på att alla ska känna ansvar att se till så att ingen går själv och att alla är en i gänget. På så sätt ökar vi också tryggheten att även våga säga till när någon i gruppen gör något de inte borde, till exempel förstör som vid skadegörelse, säger Erik Andersson.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här