Sara Paulsson, ordförande i Attraktiva Laholm, är tacksam över de insatser som kommun, kunder, banker och fastighetsägare gjorde för centrumhandeln i våras. Inte minst hjälpte kommunens presentkort butikerna att rida ut coronakrisen.
Sara Paulsson, ordförande i Attraktiva Laholm, är tacksam över de insatser som kommun, kunder, banker och fastighetsägare gjorde för centrumhandeln i våras. Inte minst hjälpte kommunens presentkort butikerna att rida ut coronakrisen. Bild: Henrik Williamsson/Arkiv

Kraftsamling i coronakris räddade stadens butiker

När pandemin slog till såg det mörkt ut för centrumhandeln. Men Laholms butiker klarade sig. En kraftsamling med bland annat kommunala presentkort bidrog.

ANNONS
LocationLaholm||

– Det var ångest och hjärtklappning. Man var inte säker på att överleva fram till midsommar, säger Sara Paulsson, butiksägare och ordförande i företagsorganisationen Attraktiva Laholm.

LÄS MER:Djup kris för handeln – kämpar för överlevnad

I mitten av mars låg Laholms centrum i stort sett öde. Centrumhandeln störtdök och det talades om butiker som inte sålt något alls på hela dagar.

Insatser mot butiksdöd i Laholm gav resultat

Laholms kommun agerade snabbt.

– 19 mars samlade vi på näringslivsenheten banker och fastighetsägare och sade gemensamt att alla måste göra vad vi kan. Några fastighetsägare reducerade eller tog bort hyror, även banken har gjort många insatser för våra handlare. Nu ser vi att alla insatser har gett resultat, säger handelsutvecklare Caroline Bengtsson.

ANNONS

LÄS MER:De ska hålla Laholm levande under coronakrisen

– Jag kan nästan säkert säga att det är därför vi har kvar butikerna, tillägger hon.

Kommunen tog fram ett presentkort som delades ut till de anställda för inköp hos näringsidkare i Laholms kommun.

Anställda i Laholms kommun fick ett presentkort att använda i butiker runt om i kommunen. Sju av tio användes, vilket gav välbehövligt klirr i kassan hos näringsidkarna.
Anställda i Laholms kommun fick ett presentkort att använda i butiker runt om i kommunen. Sju av tio användes, vilket gav välbehövligt klirr i kassan hos näringsidkarna. Bild: Lars Ingemarson

– Vi delade ut 2 530 presentkort och det blev väldigt uppskattat. 68 procent användes, det är en hög andel, säger Caroline Bengtsson.

Presentkorten har gjort att nya kunder hittat till den lokala handeln. Butikerna fick in 257 550 kronor på presentkorten. Egentligen mer.

– Folk har ju handlat för mer än 150 kronor och använt kortet som delbetalning. Några har handlat för mindre och lämnat resten som dricks, säger Sara Paulsson, som är väldigt nöjd med insatserna som kommunen, banker och fastighetsägare gjort.

Ingen butik har behövt stänga?

– Nej, ingen av våra medlemmar.

Pandemin är inte över. Men den värsta krisen är undanröjd.

– Jag hoppas på en bra julhandel. Det kommer att gå om vi hjälps åt, säger Sara Paulsson.

LÄS MER:Lägre intäkter, mer arbete för centrumbutiker i coronakris

LÄS MER:Hyresvärd ger presentkort till hyresgäster

LÄS MER:Företagens egen syn på coronakrisen

ANNONS