Kommunråden visade enad front på byafikat

Tre påfallande eniga kommunråd kom till byafikat i Skummeslövsstrand i lördags. M, C och S tycker i princip lika om Svarvareskogen, Skoskumsgården och strandtrafiken.

ANNONS
|

Om några skillnader kunde skönjas så var det i nyanserna.

Somliga åhörare på den välfyllda Sockerbagaren ansåg inte att kommunstyrelsens ordförande Elisabet Babic (M) var tillräckligt tydlig om hur skogen ska skyddas mot bebyggelse i framtiden.

–Jag tycker inte att det behöver göras något de närmaste åren. Vi ska inte ta ett beslut som påverkar hur man vill ha det om 50 år. Om någon tagit ett sådant beslut för 50 år sedan hade inte ni bott här, sade Elisabet Babic.

Ett oroande besked, ansåg flera.

–Vi ville ha ett klart uttalande från våra förtroendevaldas sida att Svarvareskogen ska vara ett rekreationsområde som kommer att finnas kvar om 10, 20, 30 år, och vara ungefär som Hyde Park i London, sade Per Selldén, en av grundarna till byafikat som stammar ur ortsbornas kamp för skogen.

ANNONS

Läs mer:Skummeslövsbor ställer kommunråd mot fikaväggen

Det fick han inte. I sak talade de tre kommunråden med en tunga. Kommunens planmonopol är tillräckligt för att se till att träden inte får ge plats åt bostäder. Det är inte värt pengarna att försöka köpa loss skogen från Sweden park.

Men Erling Cronqvist (C) gick längre i retoriken:

–Så länge jag och Centerpartiet är med och styr så kommer det inte att bebyggas där. Det kan jag lova.

Skoskumsgården varnästa ämne. Där är oron att orten ska bli utan samlingslokal när avtalet med fastighetsägaren löper ut om tio år.

–Vi har försökt köpa loss lokalen för två, tre år sedan. Det gick inte så bra, sade Elisabet Babic.

Här var kommunråden eniga om att leta efter alternativ, till exempel i förskolan eller äldreboendet som ska byggas.

Den tredje stora frågan var bil­­stranden. Bilförbudet splittrar de boende vid kusten, men inte de ledande politikerna.

–Här tycker vi lika. Det är klart att vi ska ha bilarna kvar på stranden. Vi har tolv kilometer strand och 30 procent är till för bilar, resten är till för annat. Det är högst beklämmande att frågan kommit upp, med tanke på alla barnfamiljer och äldre som annars har svårt att komma ner till stranden, sade Erling Cronqvist.

ANNONS

Kommunen har tagit proffshjälp för att överklaga domen som förbjuder strandparkering.

–Vi är överens, men jag har ett litet tillägg. Jag tror att det är oerhört viktigt att vi har avgränsningar ner mot vattnet med parkeringsfickor. Det tror jag är en framkomlig väg mot dem som vill förbjuda det här, sade Kjell Henriksson (S).

ANNONS