Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Kommunråden vill riva Lagaholmsskolan

Inför att kommunstyrelsen ska få upp frågan om vad som ska göras med Lagaholmsskolan har kommunråden bestämt sig. De vill lappa och laga nu för att sedan börja om och bygga en helt ny Lagaholmsskola.

Frågan om Lagaholmsskolans renovering har vandrat fram och tillbaka de senaste månaderna. Barn- och ungdomsnämnden har förordat en helrenovering, för 87 miljoner, för att få en skola med bra innemiljö och lokaler som passar modern undervisning samtidigt som särskolan ska kunna flytta till Lagaholmsskolans lokaler. 

Men det som nu blir huvudalternativet inför kommunstyrelsens möte är att man lappar och lagar på skolan, för 16 miljoner, för att om 6-7 år riva och bygga en ny skola.

– Att renovera ytskikten nu för att om en 6–7 år helrenovera för 87 miljoner är ganska korkat. Då är det bättre att helrenovera direkt. Vi föreslår den mindre renoveringen och konsekvensen blir att vi tittar på att bygga på en helt ny skola, säger Elisabet Babic (M).

Frågan ska upp till kommunstyrelsen innan den slutligen går till kommunfullmäktige för beslut.

– Med vetskapen att Båstad inte vill bygga en skola med oss vid kusten och att Östra Nyby ska växa fram vill vi ta ett helhetsgrepp, säger Elisabet Babic. 

Kjell Henriksson (S) lade ett förslag om att det skulle börja projekteras direkt för ett nybygge där Lagaholmsskolan ligger i dag. För att snabbstarta detaljplanearbetet. 

– Vi vill inte låsa oss vid platsen nu. Det är bättre att titta brett på en placering för en ny skola, säger Erling Cronqvist (C).

Oavsett en liten renovering eller rivning för ett nybygge så behöver eleverna evakueras under byggtiden. Men en liten renovering ses inte som tillfredsställande för verksamheten. 

– Även om det byggs nytt ska elever gå där i 6-7 år, i lokaler som inte är anpassade för dagens sätt att undervisa och inte fyller våra behov, säger Maria Bronelius (C) barn- och ungdomsnämndens ordförande.

– Värme och ventilation påverkas inte av lappa och laga alternativet, det är för varmt när det är varmt ute och för kallt i skolan när det är kallt ute. Ursprunget i den här frågan var att använda lokalerna effektivare, samtidigt som de behöver renoveras, det har man tappat bort längs vägen, säger Per Jangen, utbildningschef.

Från Kommunfastigheters sida har de redan skissat på hur nya byggnader på platsen skulle kunna se ut.

– Vi har tre dåliga alternativ framför oss, för att inget går fort nog. Det kanske skiner igenom att vi är mer förtjusta i att bygga nytt. Men vi beställer renoveringar löpande, de 17 toaletter som finns ska renoveras oavsett beslut och hälften ska vara klara till terminsstarten i höst, säger Stefan Lundström, vd Kommunfastigheter.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här