Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Laholms kommuns lokala ordningsföreskrifter om fyrverkerier har sågats av både länsstyrelsen och förvaltningsrätten. Förbud inom hela kommunen all tid utom tre timmar om året går alldeles för långt. Bild: Robin Aron, arkiv
Laholms kommuns lokala ordningsföreskrifter om fyrverkerier har sågats av både länsstyrelsen och förvaltningsrätten. Förbud inom hela kommunen all tid utom tre timmar om året går alldeles för långt. Bild: Robin Aron, arkiv

Kommunens fyrverkeriförbud strider mot lagen

Förvaltningsrätten slår fast att Laholms kommuns fyrverkeriförbud strider mot lagen. Men länsstyrelsen hann före. Beslutet har redan upphävts.

Det känner förstås domstolen till. Och det finns inget skäl att upphäva ett beslut två gånger. Därför får de två privatpersoner i kommunen som har överklagat förbudet avslag av Förvaltningsrätten i Göteborg, fastän domstolen egentligen ger dem rätt i sak.

I november beslutade kommunfullmäktige att pyrotekniska varor bara ska få användas utan polistillstånd inom Laholms kommun under tre timmar kring tolvslaget på nyårsafton.

LÄS MER: Förbudet mot fyrverkerier kan vara olagligt

LÄS MER: Förbud mot fyrverkerier klubbades trots kritik

Inskränker friheten

Men beslutet gick längre än vad som är tillåtet för lokala ordningsföreskrifter, både vad gäller tid och rum. I februari upphävdes det på eget initiativ av länsstyrelsen.

Förvaltningsrätten använder i sin dom exakt samma formulering som länsstyrelsen: ”det överklagade beslutet utgör en obefogad inskränkning i den enskildes frihet” och står därmed i strid med ordningslagen.

Det överklagade beslutet utgör en obefogad inskränkning i den enskildes frihet

LÄS MER: Man vill skjuta raketer med barnbarnen

LÄS MER: Knallhatten ogillar fyrverkeriförbud

Domstolen hänvisar till ett rättsfall i Högsta förvaltningsdomstolen, som fastslagit att lokala ordningsföreskrifter inte får vara ”för långtgående avseende geografiskt tillämpningsområde, tidsmässig giltighet och sakligt innehåll”.

Förbud mot användning av pyrotekniska varor kan däremot tänkas inom visst begränsat område, till exempel vid sjukhus, vårdhem eller på så kallade innetorg, skriver rätten.

Partier gör omtag

Laholms kommun har sedan tidigare beslutat att inte ta strid för att få behålla det olagliga fyrverkerireglerna.

– Jag ska gå tillbaka till Samverkan Laholm och höra om vi möjligen kan göra ett omtag. Det var en motion som Samverkan Laholm lade gemensamt, sade kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C) till HP i 10 februari.

LÄS MER: Förbudet mot fyrverkerier rivs upp – gick för långt

LÄS MER: Fyrverkerier ska bara tillåtas på nyårsafton

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!