Kommunens bolag ska köpa Tangons äldreboende

Kommunens eget fastighetsbolag ska köpa äldreboendet Tangon i Laholm. Moderaterna ville sälja till en privat aktör, men partiet förlorade omröstningen i kommunfullmäktige.

ANNONS
LocationLaholm||

Tisdagskvällens fullmäktige försenades av tekniska bekymmer och att en ledamot föll ur det digitala mötet så att hela ärendet om Tangon fick tas om.

Med röstsiffrorna 24 mot 17 vann till slut Centerns linje att fastigheten ska säljas till kommunens fastighetsbolag. Med C röstade även L, KD, MP, S, V och LP.

– Det blir bäst och billigast att Kommunfastigheter får köpa och göra ombyggnationen till 60 platser som gör att socialnämnden kan sköta vården på ett rationellt sätt, sade kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C).

M ville låta privat ta över

Moderaterna ville hellre låta en privat aktör ta över, med en option för kommunen att köpa tillbaka till ett bestämt pris efter en viss tid, om det privata ägandet skulle visa sig fungera dåligt.

ANNONS

– Då slipper kommunen borga för bygget och vi slipper risken med bygget, sade Roland Norrman (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

På så vis ville han också säkerställa att äldreboendet blir ombyggt och inflyttningsklart före utgången av 2024, samtidigt som kommunens fastighetsbolag har fullt upp med sina andra byggen och renoveringar.

Med den historik som Kommunfastigheter har är det stor risk att det drar i väg i kostnader.

LÄS MER:Politisk strid om vem som ska äga äldreboende

LÄS MER:Äldreboende måste se sig om efter nya ägare

Oenigt om kostnader

M:s linje fick understöd från MED, TP och SD.

– Med den historik som Kommunfastigheter har är det stor risk att det drar i väg i kostnader, sade Karl-Fredrik Klinker (MED) om att låta bolaget sköta utbyggnaden.

– Ytterligare ett skäl är att framtida underhållskostnader inte kommer att belasta Kommunfastigheter, sade Peter Berndtson (SD).

Ove Bengtsson (C) tyckte tvärtom:

– På längre sikt är det mer fördelaktigt för våra skattebetalare att vi äger de fastigheter där vi bedriver verksamhet, sade han.

En privat köpare kan vara beredd att betala mer för fastigheten, men kommer att vilja plocka tillbaka utgifterna genom att kommunen får betala högre hyra, påpekade Erling Cronqvist.

Ideologisk fråga

I den här striden stod C på samma sida som partierna till vänster, som vill att välfärden ska vara offentlig av mer ideologiska skäl.

Näringslivet ska inte tjäna pengar på äldreomsorg.

– Några av kommunens kärnverksamheter är vård, skola och omsorg. Dessa verksamheter ska kommunen ha ansvar för och rådighet över. Partierna är överens om att vården fortsatt ska drivas i kommunal regi. Då är det viktigt att kommunen redan från början är med i planeringen, sade Bo Tengqvist (S).

ANNONS

– Vi har sett att 80 procent av svenskarna vill ha offentlig välfärd som sköts av kommuner och regioner. Näringslivet ska inte tjäna pengar på äldreomsorg, sade Lennart Svensson (V).

Beslutet blev att kommunägda Kommunfastigheter AB ska köpa fastigheten för 49,8 miljoner kronor från Riksbyggens kooperativa hyresrättsförening. Kooperativet ska avvecklas efter 25 år eftersom det inte självt har råd att bygga ut äldreboendet. Riksbyggen och kommunen delar lika på vinsten.

LÄS MER:Tvärstopp för storsatsning på Tangons äldreboende

LÄS MER:Nu tas steget för att avveckla Tangons hyresförening

ANNONS