På bron över Krokån i Knäred har det upptäckts skador. Metallen i de plattor man går på har mattats ut och hål har uppstått. Frågan är varför.
På bron över Krokån i Knäred har det upptäckts skador. Metallen i de plattor man går på har mattats ut och hål har uppstått. Frågan är varför. Bild: Henrik Williamsson

Kommunen vill lösa gåtan med den spräckta bron

Varför sprack metallen i gångbron över Krokån i Knäred? Den frågan ska Laholms kommun försöka få ett svar på.

ANNONS
LocationKnäred||

Som HP berättade nyligen har gångbron drabbats av sprickor. Det är gångplattorna, tillverkade av 3 millimeter tjock sträckplåt i galvaniserat stål, som gått sönder.

En av de trasiga plattorna har svetsats ihop. Den andra lappades provisoriskt.

LÄS MER:Stålbron över Krokån har fått lagas två gånger om

Nu vill Laholms kommun, som äger bron, utröna hur skadorna uppstått.

– Vi har varit där tillsammans med vår entreprenör. Nu kommer vi att plocka bort en av de skadade sektionerna för att undersöka om det är ett materialfel eller om det är skadegörelse. Vi kan varken utesluta det ena eller det andra, men det finns en metod för att undersöka galvningen på sträckmetallen, säger kommunens driftchef Kristofer Johansson.

ANNONS
Den lappade golvsektionen ska bytas ut. Nätet av galvaniserat stål ska undersökas närmare för att hitta orsaken till att det spruckit.
Den lappade golvsektionen ska bytas ut. Nätet av galvaniserat stål ska undersökas närmare för att hitta orsaken till att det spruckit. Bild: Henrik Williamsson

Det är den provisoriskt lagade sektionen som ska granskas. En annan gångplatta ska sättas dit så att det även fortsättningsvis ska gå att traska över ån.

Delade meningar kring orsaken till skadorna

När HP talade med tillverkaren Svetsteknik i Pajala AB var företagets ägare Ove Kangas säker på att det måste röra sig om skadegörelse. Han sade sig aldrig ha varit med om att någon bro tidigare spruckit av normal användning.

Kristofer Johansson kan tänka sig ett scenario kring hur en åverkan skulle kunna ha gått till.

– Om man tänker sig hur en ungdom skulle kunna ha gjort kan man ha tagit ut en stor sten på bron för att kasta den i vattnet så att det plaskar. Men orkar inte och tappar stenen ner på bron.

Även entreprenören Gatu och väg väst AB har varit inne på en sådan teori. Knäredsborna som upptäckte skadorna har å sin sida varit övertygade om materialfel.

Återstår att se vad metall-undersökningen visar. Fortsättning lär följa.

ANNONS