Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lugnarohögen i Hasslöv. Laholms kommun vill vrida upp intresset för bronsåldersgraven ytterligare några snäpp. Bild: Susanne Jacobsson
Lugnarohögen i Hasslöv. Laholms kommun vill vrida upp intresset för bronsåldersgraven ytterligare några snäpp. Bild: Susanne Jacobsson

Kommunen vill boosta intresset för bronsåldern

Tusentals personer ville titta in i bronsåldersgraven Lugnarohögen i fjol. Nu vill Laholms kommun få upp intresset ytterligare

Efter många års stillestånd kunde Lugnarohögen till slut öppnas för allmänheten i fjol. Trots pandemi och restriktioner räknades 3 300 besökare in.

LÄS MER: Ny publiksuccé väntas till gravhögen

Bronsåldersgraven är en av två i hela Sverige som kan beträdas inuti, och Laholms kommun hoppas göra den till ett ännu större besöksmål. Ett steg i den riktningen är att skapa vad kommunen kallar ”ett informationspaket”.

Föreläsning, ny broschyr och vandring

Laholms kulturenhet vill ta fram en föreläsning, en broschyr, informationsfilmer och en historisk vandring med guide i gravens närområde. För detta söker man 150 000 kronor i bidrag från Region Halland.

Lugnarohögen inuti. Bara i Hasslöv och skånska Kivik finns forntidsgravar som besökarna kan komma in i. Bild: Evelina Gunnarsson
Lugnarohögen inuti. Bara i Hasslöv och skånska Kivik finns forntidsgravar som besökarna kan komma in i. Bild: Evelina Gunnarsson

– Regionen har fått pengar från Tillväxtverket och det är där kommunerna kan söka projektpengar för att utveckla en destination, säger projektledaren Maria Wikrén.

I ansökan skriver Laholms kommun att projektet skulle kunna förlänga säsongen för Lugnarohögen till andra årstider än sommaren.

– Det hade varit roligt att utveckla alla de här delarna. Om vi skulle få pengar hoppas vi kunna göra det till nästa säsong, säger Maria Wikrén.

”Trenden ligger nog kvar i sommar”

Tanken är att broschyrer och filmer ska finnas tillgängliga på fler språk än svenska. Föreläsningen ska kunna bokas och hållas på de platser som arrangören önskar.

Lugnarohögen öppnar i år 15 juni och har öppet tisdag till söndag fram till 29 augusti. Maria Wikrén hoppas på ännu fler besökare i år än i fjol.

– Trenden med hemester och svemester ligger nog kvar i sommar också, säger hon.

LÄS MER: Lugnarohögen i Laholm – en av två öppna bronsåldersgravar

LÄS MER: Bronsåldersgraven ska öppnas i lugn och ro

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!