Sofiero förskola (bilden) hade en sjukfrånvarotopp för ett par veckor sedan. Senare har andra förskolor, däribland, Grönkulla och Glänningesjö haft svårt att klara bemanningen på grund av sjukdomar. ”Det växlar oerhört”, säger förskolechef Jan Abrahamsson.
Sofiero förskola (bilden) hade en sjukfrånvarotopp för ett par veckor sedan. Senare har andra förskolor, däribland, Grönkulla och Glänningesjö haft svårt att klara bemanningen på grund av sjukdomar. ”Det växlar oerhört”, säger förskolechef Jan Abrahamsson. Bild: Henrik Williamsson

Kommunen vädjar – låt barn i förskolan stanna hemma

Personalsituationen på förskolorna har varit mycket ansträngd de senaste veckorna. Laholms kommun vädjar till familjer med så kallade 15-timmarsbarn att hålla dem hemma från förskolan.

ANNONS
LocationLaholm||

– Det är inte bara corona, utan influensa och annat som kommit. Vi har stor personalfrånvaro på många ställen, säger Jan Abrahamsson, chef för förskoleverksamheten i Laholms kommun.

Problemen att bemanna förskolorna har dessutom varit svåra att förutsäga och att göra något åt.

– Det växlar så oerhört. I början av veckan kan det vara en förskola som har hälften av personalen borta, och i slutet av veckan är det en annan förskola, säger Jan Abrahamsson.

Vädjar om hjälp för att få färre barn

I förra veckan skickade kommunen ut ett meddelande via lärplattformen Vklass till alla familjer med barn i förskolan. I brevet bad man om hjälp, i form av att de familjer som kunde skulle avstå från att skicka sina barn till förskolan.

ANNONS

– Vi har gjort så här tidigare när vi haft mer än hälften av personalen borta på något ställe. Nu bestämde vi oss för att göra det generellt, säger Jan Abrahamsson.

– Framför allt vädjade vi till 15-timmarsföräldrarna, där vi vet att vårdnadshavarna är hemma på något sätt.

Kommunen måste erbjuda 15 timmars förskola i veckan för barn vars föräldrar är arbetslösa eller är föräldralediga med andra barn.

Pandemin och restriktioner i bakgrunden

Det är inte nödvändigtvis covid-19 som ligger bakom personalens sjukfrånvaro, men i bakgrunden är det förstås ändå pandemin som spökar.

– Även om det är vanlig snuva på någon förskola är det lätt att personalen smittar varandra. Normalt hade man kanske gått och jobbat, men har man minsta symptom ska man ju stanna hemma. Det blir tufft i vissa lägen, konstaterar förskolechefen.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Man har skrivit till oss och frågat om man slipper avgift om man håller barnen hemma. Men beslut om avgifter kan inte vi ta. Det är kommunfullmäktige. Det här är bara en vädjan, inte något om avgiftsreducering.

Har er vädjan fungerat?

– På vissa ställen märktes det direkt. Men jag har inte koll på hur det ser ut överallt.

– Vi bestämde oss till slut för att göra det här. Det var inte alls självklart, men vi såg att vi nästan hade svårt att alls hålla i gång vissa verksamheter. Det kommer nog att se ut så här över tid också. Så länge vi har strikta restriktioner i Halland vill vi prova detta och se om det hjälper, säger Jan Abrahamsson.

ANNONS

LÄS MER:Coronanotan för barnomsorgen uppe i över miljonen

LÄS MER:Skärpta råd stänger simhallen och fritidsgårdar

ANNONS