Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Agnes Marklund, planarkitekt, har varit med och arbetat fram en första skiss på Mellbystrands centrum. ”Det är Mellbystrands a-läge”, säger hon.  Bild: Evelina Gunnarsson
Agnes Marklund, planarkitekt, har varit med och arbetat fram en första skiss på Mellbystrands centrum. ”Det är Mellbystrands a-läge”, säger hon. Bild: Evelina Gunnarsson

Kommunen utlyser tävling för Mellbystrands centrum

Bostäder med butiker och restauranger, en park och aktivitetsområde. Kommunen har sagt sitt om vad de kan tänka sig i nya Mellbystrands centrum. Nu ska det tävlas i vem som får stå för byggnationen på tomten.

Markanvisningstävlingar är sällsynta i Laholms kommun men för att hitta en entreprenör till byggnationen i Mellbystrand centrum har kommunen valt att ta till tävlingsgreppet.

– Vi har inte haft så många markanvisningstävlingar men har haft en arkitekttävling. Nu tänkte vi att det kunde bli intressant att utlysa en tävling, det här är Mellbystrands a-läge och politikerna tycker att det ska läggas lite krut här. De vill gå ut bredare, säger Agnes Marklund, planarkitekt på kommunen.

I fredags skickade kommunen ut mail till tjugo företag som tidigare visat intresse för att bygga i Mellbystrands centrum. Agnes Marklund hoppas att det finns fler som är intresserade. Kommunen har satt upp tre principer för tävlingen som de utvärderar utifrån.

– Det är gestaltning, pris för marken och hållbarhet, säger Agnes Marklund.

Restauranger och butiker på bottenplan

Tanken i första skissen är att det ska byggas två huskroppar i två till fyra våningar på tomten. I botten ska det vara centrumverksamhet så som restauranger, hälso- och skönhetsföretag eller butiker.

– Nu vill vi påbörja den direkta detaljplanen och därför vill vi ha in förslag för att veta vad som är rimligt och hur vi kan utnyttja ytan på bästa sätt. Det handlar om vad som är rimligt att byggas på platsen men också att skapa en mötesplats, säger Anges Marklund.

Redan i somras togs ett första steg till mötesplats när en hoppkudde sattes upp på tomten och fritidsbanken höll till där.

– I detaljplanen vill vi visa att vi som kommun har ambitioner att skapa en bra mötesplats med park och torg. De ambitionerna ska också finnas för den nya bebyggelsen.

Balans mellan nytt och befintligt

Tävlingen avslutas 23 januari och Agnes Marklund hoppas att vinnaren ska får tillgång till marken 2023, beroende på om detaljplanen överklagas.

I planprogrammet föreslås bostäder med centrumverksamhet på bottenplan utmed Kustvägen. Bakom finns parkeringsplatser, grönytor och en park, lekområde och aktivitetsområde. Mitt emot Strandhotellet har kommunen planlagt för ett torg. Men det gäller att hitta en balans.

– Användningsmässigt vill vi ha bostäder och centrumverksamhet. Sen vill vi ha en park och kanske ett torg mitt emot Strandhotellet. Men det handlar om att hitta en balans mellan nya bebyggelsen och den befintliga, säger Agnes Marklund.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!