Förvaltningsrätten i Göteborg har i två domar beslutat att Laholms kommun måste betala straffavgifter för oskäligt lång väntan på beviljat bistånd till två barn.
Förvaltningsrätten i Göteborg har i två domar beslutat att Laholms kommun måste betala straffavgifter för oskäligt lång väntan på beviljat bistånd till två barn. Bild: Jonatan Gernes

Kommunen straffas för att barn fick vänta för länge

Två barn har fått vänta för länge på att få en kontaktfamilj. Det ena i över ett år. De långa väntetiderna kostar Laholms kommun 34 000 kronor i straffavgifter.

ANNONS
LocationLaholm||

Socialnämnden har de senaste åren haft allt svårare att hitta kvalificerade personer som är intresserade av att ta uppdrag som kontaktfamilj.

Kommunen har försökt genom annonsering via sociala medier och olika former av uppsökande rekryteringsförsök. Men intresset för uppdraget har varit mycket begränsat och under den pågående pandemin har det sjunkit till i stort sett obefintligt.

Barn behövde kontaktfamilj

Det har drabbat två barn som i april 2019 beviljades bistånd i form av kontaktfamilj. I juni i år hade socialtjänsten fortfarande inte hittat någon familj och avslutade båda ärendena.

Men väntetiden hade redan varit för lång.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) drev ärendena till förvaltningsrätten, för att tvinga kommunen att betala avgifter enligt socialtjänstlagen.

ANNONS

Oskäligt länge

IVO godtar en fördröjning med sex månader på grund av svårigheter att hitta rätt ledsagning. Men här har det gått 8 respektive 13 månader.

I det ena fallet tyckte vårdnadshavaren att det inte längre fanns behov av insatsen. I det andra fallet anser både IVO och domstolen att kommunen avslutade ärendet utan att ha rätt till det enligt lagen.

Laholms kommun döms att betala särskilda avgifter på 14 700 respektive 19 300 kronor till staten. Enligt domarna har barnen fått vänta oskäligt länge på beviljade bistånd.

LÄS MER:Man tros ljuga om bostad – nekas bidrag

ANNONS