En kommunjurist har ett varierat jobb och måste kunna ta sig an så väl stora som små frågor som dyker upp i kommunens verksamhet. Allt från stora möbelköp som hamnar i domstol till skadeståndsfrågor om potthåll i gatan.
En kommunjurist har ett varierat jobb och måste kunna ta sig an så väl stora som små frågor som dyker upp i kommunens verksamhet. Allt från stora möbelköp som hamnar i domstol till skadeståndsfrågor om potthåll i gatan. Bild: Naina Helén Jåma/TT

Kommunen står utan jurist ända till vintern

För fjärde gången på tre år söker Laholm en ny kommunjurist. Risken är stor att den viktiga rollen som lagkunnig i Stadshuset förblir vakant fram till december.

ANNONS
LocationLaholm||

Katarina Paulsson 2017–18, Kajsa Aldstedt 2018–19 och Cecilia Håkansson 2019–20.

Laholms kommun har haft stor rotation på tjänsten som kommunjurist efter att den gamle trotjänaren Bo Erlandsson slutade för tre år sedan.

Nu tackar den senaste i raden, Cecilia Håkansson, för sig efter bara tio månader. Efter semestern står kommunen åter utan en kommunjurist.

– Hon hade bara en månads uppsägningstid, så här blir det till att rassla ut en annons på kort tid. Det är en jätteviktig roll på kommunen och den kan vi inte stå utan för länge, säger Josefin Thedeby, biträdande kommunchef och tillika kanslichef på Laholms kommun.

ANNONS

Lång rekrytering

Semestertider gör att annonsen beräknas komma ut i mitten av augusti. Josefin Thedeby räknar med fyra månaders rekryteringstid. En ny jurist kanske först är på plats i december.

– Jag får täcka upp lite under tiden. Jag tar det jag hinner och kan, annat får vi lägga ut, säger Josefin Thedeby som tidigare varit kommunjurist i Höganäs och även jobbat vid olika domstolar och verk, men nu har många andra kommunala frågor på sitt bord.

Kommunen har upphandlat juristtjänster som kan anlitas vid behov.

Tufft och varierat jobb

Varför är det så stort ombyte på juriststolen?

– Jag är lite för ny i Laholm för att veta varför det har blivit så, men det är en mångfasetterad tjänst som kräver mycket. Både att man jobbar mycket och att man är generalist. Jag tror att man måste gilla att vara i gränslandet mellan politik, juridik, historia och nutid, och att kastas mellan olika saker.

Hur går det nu när stolen är tom?

– Det är ingen katastrof, men det är klart att en kommunjurist är oerhört viktig. Man vill kunna använda kommunjuristen i ärendehantering, i GDPR-frågor, i nämndsekreterarnätverk, den ska kunna hänga med i de politiska svängarna och kunna mota journalisters konstiga frågor, säger Josefin Thedeby.

ANNONS

LÄS MER:Strömavhopp av kvinnliga chefer från kommunen

LÄS MER: Ny kommunjurist vill grotta ner sig

LÄS MER: Juristen slår igen lagboken

ANNONS