Rickard Mortenlind, utbildningschef för grundskolan i Laholms kommun.
Rickard Mortenlind, utbildningschef för grundskolan i Laholms kommun. Bild: Jari Välitalo/arkiv

Kommunen: Skolelev har inte blivit diskriminerad

Laholms kommun har nu fått ta del av den stämning som Diskrimineringsombudsmannen lämnat in till Halmstad tingsrätt där myndigheten menar att en elev blivit missgynnad. Kommunen håller inte med.

ANNONS
LocationLaholm||

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har nu stämt Laholms kommun för att ha missgynnat en skolelev. DO har lämnat in stämningen till tingsrätten efter att först gått ut med nyheten att de skulle göra det och vill att kommunen betalar eleven 90 000 kronor i diskrimineringsersättning. Detta för att eleven som tidigare haft mer omfattande stödinsatser fick hjälpen neddragen utan att det fanns grund för det, enligt DO.

Långvarigt ärende går till tingsrätten

– Det här är ett långvarigt ärende där vi har haft kontakt med Diskrimineringsombudsmannen i flera års tid. Vår uppfattning som huvudman för verksamheten är att vi har gjort kontinuerliga anpassade stödinsatser utifrån den situation som råder kring eleven i fråga, säger Richard Mortenlind, utbildningschef för grundskolan i Laholms kommun.

ANNONS

DO har lämnat in en stämningsansökan på drygt 15 sidor och en hög med 47 stycken bilagor för att styrka sina påståenden.

– Vi har gjort olika anpassningar som har haft goda resultat som vi ser det, därför har vi en helt annan uppfattning än Diskrimineringsombudsmannen. Vår uppfattning är att eleven överhuvudtaget inte har blivit diskriminerad, säger Richard Mortenlind och fortsätter:

– Utan att vi tvärtom har gjort anpassningar av undervisning och gett stöd utifrån vårt uppdrag utifrån skollag och läroplan. Det är vår position och den känner vi oss trygga med, säger han.

Flera granskande myndigheter

Det är inte bara DO som granskar skolans värld utan också skolinspektionen och Barnombudsmannen, BO. DO har gjort en annan bedömning utifrån diskrimineringslagstiftningen än kommunen och samma ärende kan prövas av flera myndigheter.

– De hävdar att eleven är diskriminerad utifrån en funktionsnedsättning och vi hävdar att vi gjort anpassningar, bland annat i arbetsorganisation, stödinsatser och resurser. Som huvudman har vi gjort de insatser som är rimliga och som gett goda resultat.

DO har tagit upp specifika förändringar för eleven som de menar har förändrat läget för eleven. Som mindre antal timmar med stödinsatser och ingen resursperson, vilket myndigheten menar bidragit till betygsförsämringar.

– Vi kommenterar inte specifika detaljer eller kring resultatutveckling. Det är något vi får diskutera vid en muntlig förhandling i tingsrätten, säger Mortenlind.

ANNONS

LÄS MER:Diskrimineringsombudsman: Elev blev missgynnad

ANNONS