Anställda på Laholms kommun ska i möjligaste mån undvika att göra tjänsteresor med flyg. Men flera undantag finns om chefen säger ja.
Anställda på Laholms kommun ska i möjligaste mån undvika att göra tjänsteresor med flyg. Men flera undantag finns om chefen säger ja. Bild: arkiv

Kommunen skärper resepolicy för att färre ska ta flyget

Laholms kommun ska minska sin klimatpåverkan med ändrade resvanor för tjänsteresor. Fler möten blir digitala. Flyg ses som allra sista utvägen, efter cykel, tåg och poolbil.

ANNONS
LocationLaholm||

Kommunens nya och reviderade mötes- och resepolicy ska styra mot ett mer miljöanpassat resande i tjänsten.

– Hela den här andas miljö, säger Roland Norrman (M), ordförande i kommunstyrelsens personal- och organisationsutskott.

Möten på distans

I första hand vill kommunen ha helt resfria möten. Exempelvis telefonmöte, webbmöte eller videokonferens

– Det ska alltid övervägas först. Om man kommer fram till att det inte går gäller steg två: val av färdsätt. Då ska resan genomföras med så låg klimatpåverkan som möjligt, säger Roland Norrman.

Det finns en tydlig prioriteringsordning för val av färdsätt:

1. Undvik resa. Möten ska ”i möjligaste mån” ske på distans.

ANNONS

2. Cykla eller gå om destinationen kan nås inom 15 minuter.

3. Åk tåg eller buss.

4. Använd poolbil eller verksamhetsbil.

5. I sista hand, när inget annat går, kan privat bil användas.

Undantag för flyg

Inget flyg alls? Jo, undantag finns för resor som måste genomföras med flyg, men det ska alltid beslutas av närmast chef. Skäl kan vara utlandsresa, resa längre än 60 mil eller när ”den totala sammanvägningen inte medger något annat alternativ”.

– Det kan vara allt från familjeskäl till ekonomiska och tidsmässiga skäl. Till exempel om jag inte kan ta tåg för att då måste jag vara där både kvällen före och efter, eller om det blir extremt mycket dyrare att ta två hotellnätter i stället för att åka samma dag med flyg.

Roland Norrman (M) är ordförande i kommunstyrelsens personal- och organisationsutskott som ligger bakom Laholms nya resepolicy.
Roland Norrman (M) är ordförande i kommunstyrelsens personal- och organisationsutskott som ligger bakom Laholms nya resepolicy. Bild: arkiv

Policyn gäller alla resor till möten, konferenser, utbildningar och liknande för både anställda och förtroendevalda på kommunen. Även på Laholmshem. Däremot berörs inte hemtjänst, parkavdelningen och andra verksamhetsresor. Inte heller resor till och från arbetet.

”Extremt mycket mindre”

På HP:s frågor om hur mycket kommunen flyger ett normalår, och om det finns mätbara mål för minskningen, finns inga svar. Framöver ske uppföljning göras årligen via årsredovisningen.

– Vi får ta det den vägen, för att se hur mycket det blir. Syftet är att det ska bli extremt mycket mindre, säger Roland Norrman.

ANNONS

På grund av pandemin har kommunens resande på senare tid varit minimalt. Många utbildningar och konferenser har inte blivit av.

– En av få saker som varit positiva med pandemin är att vi har lärt oss att köra i gång digitala möten. Jag tror att en hel del resande kommer att ersättas med sådan även i framtiden, säger Erling Cronqvist (C), ordförande i kommunstyrelsen.

LÄS MER:De flesta Halmstadbor skulle kunna cykla till jobbet

LÄS MER:Ny plan ska få hallänningarna att välja elfordon

ANNONS