Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Coronapandemin har gjort att många kommuner har tagit emot färre nyanlända undeer 2020 än hur tilldelningen såg ut på förhand. Till nästa år ökar anvisningarna i hela Halland, inklusive Laholm. Bild: Marcus Ericsson/TT
Coronapandemin har gjort att många kommuner har tagit emot färre nyanlända undeer 2020 än hur tilldelningen såg ut på förhand. Till nästa år ökar anvisningarna i hela Halland, inklusive Laholm. Bild: Marcus Ericsson/TT

Kommunen ska ta emot fler nyanlända under 2021

Pandemin satte tillfälligt stopp för kommunens mottagning av nyanlända. I höstas började flygen lyfta igen från Västafrika och från flyktingläger i Turkiet. Till nästa år ska Laholm ordna bostad åt 26 nyanlända.

Det är sex fler än i år. Hur många nyanlända som Laholms kommun ska ta emot varje år bestäms av länsstyrelsen utifrån en anvisning till länet som beslutas av regeringen.

– Totalt sett har Halland fått lite mer i den nationella fördelningen till nästa år. När det bryts ner på kommunnivå blir det en viss ökning, säger Mustafa Adanalic, integrationssamordnare vid Länsstyrelsen i Halland.

Mottagning av nyanlända

Högst andel får de norra kommunerna Kungsbacka och Varberg.

– Man tittar på kommunernas arbetsmarknadsförutsättning, befolkningsstorlek, sammantaget tidigare mottagning av nyanlända och omfattningen av asylsökande som vistas i kommunen. Det är en sammanvägd bedömning, säger Mustafa Adanalic om hur fördelningen går till.

Migrationsverket räknar med att totalt 17 900 invandrare kommer att vara i behov av att flytta ut i landets kommuner under år 2021. Fler än hälften av dem beräknas ordna bostad själv. Övriga anvisas till kommunerna enligt bosättningslagen.

Tufft med bostadsbrist

Av Hallands andel på 354 anvisade nyanlända får Laholm 26. Kommunen ansvarar för att ordna permanent bostad åt dem.

– Vi för en god dialog med Laholms kommun avseende kommuntalen. Vi förstår självklart att det här med bostadsläget är en tuff fråga nationellt sett, men vi ser ändå att man klarar det på ett bra sätt, säger Mustafa Adanalic.

Vissa kommuner har problem med lägenheter och så, men vi har ett samarbete med Laholmshem

Joel Axelsson är enhetschef för vägledning och mottagning av nyanlända på Laholms kommun.

– Kapaciteten är bra. Vissa kommuner har problem med lägenheter och så, men vi har ett samarbete med Laholmshem, säger Joel Axelsson.

Corona stoppade flyg

Ändå såg det länge ut som att kommunen inte skulle ta emot i sitt fulla antal (20 personer) i år. I så fall hade tilldelningen ökat följande år.

– I mars stoppades all mottagning och alla flighter, av uppenbara skäl. Nu har det kommit i gång igen. Migrationsverket och Folkhälsomyndigheten för samtal, eftersom detta är en prioriterad grupp, och jag tror att vi kommer upp i 20, säger Joel Axelsson.

Dagarna före jul var den aktuella siffran 19 anvisade personer.

– Det är av samma skäl liknade situationer i andra kommuner, med ett lägre mottagande i hela landet, säger Joel Axelsson.

Möter på flygplatsen

Rent praktiskt går det till så att kommunen bokar hyresrätter hos allmännyttan, ligger ute med pengarna och får ersättning från Migrationsverket i efterhand när de nyanlända kommer.

– Vår personal möter personerna på flygplatsen, med språkstöd. De får ansöka om svenskt personnummer, skrivs in på arbetsförmedlingen och får väldigt snabbt alla kontakter de behöver för att komma i gång så fort det någonsin går. Plus bostadsinformation om hur allting fungerar praktiskt.

Ett par hushåll som anvisats till Laholm under 2020 har varit syriska flyktingar som kommit via flyktingläger i Turkiet. Majoriteten har kommit från olika prioriterade områden på den afrikanska kontinenten.

Fakta: Fördelning mellan kommunerna i Halland 2021

Migrationsverket beräknar på riksnivå det totala bosättningsbehovet för nyanlända till 17 900 personer nästa år. Regeringen har beslutat att 7 500 av dessa ska omfattas av anvisning till landets kommuner enligt bosättningslagen.

Halland ska ta emot 354 personer 2021. Det är 43 fler än föregående år.

Så här ser länsstyrelsens fördelning mellan kommunerna ut. Siffran anger anvisningsbara platser för nyanlända (ändring jämfört med i år inom parentes):

• Hylte 7 (+2)

• Halmstad 37 (+6)

• Laholm 26 (+6)

• Falkenberg 30 (+/-0)

• Varberg 105 (+11)

• Kungsbacka 149 (+18)

Källa: Länsstyrelsen i Halland

LÄS MER: Så många nyanlända ska de halländska kommunerna ta emot nästa år

LÄS MER: SD-förslag att vägra ta emot migranter sågades

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!