Kommunen missar Leaderbidrag

En missad EU-logotype kan stå Laholms kommun dyrt. Länsstyrelsen vägrar att betala ut drygt 70 000 kronor i Leaderbidrag till fredsfirandet i Knäred. – Jag skulle ha läst på ordentligt, säger projektledare Reino Jacobsson.

ANNONS
|

Europa investerar i landsbygdsområden, står det på EU:s logga som skulle ha funnits på annonserna för fredsfirandet. Men det kom inte med och länsstyrelsen har därför underkänt åtta verifikationer på drygt 40 000 kronor.

– Jag var inte tillräckligt observant, har informerat mig för dåligt, säger Reino Jacobsson

– Länsstyrelsen hade aviserat en projektledarutbildning men den kom inte igång förrän projektet hade startat upp.

Men det handlar inte bara om en utebliven logga. Länsstyrelsen har också gjort avdrag för uteblivna deltagarlistor. Den 3 oktober fick kommunen en skriftlig begäran från länsstyrelsen om att tre verifikationer på tillsammans drygt 21 000 kronor behövde kompletteras men den besvarades aldrig. Samma gäller en konferens på Scandic Hallandia i Halmstad där länsstyrelsen själv deltog. Kommunen kunde inte specificera kostnaden och med rödpennan försvann 2 730 kronor. Allt som återstod var 90 spänn för en lunch och 60 för fika.

ANNONS

Länsstyrelsen underkänner också Reino Jacobssons reseräkning på 450 kronor eftersom den inte tillhör projektet och har dessutom slagit ner på att han tagit upp en timme för mycket á 330 kronor.

Halva lönen till Lorenz Pucher, 32 935 kronor, stryks med hänvisning till att aktiviteten inte var genomförd vid tidpunkten för ansökan.

Det handlar alltså om stora pengar som kommunen riskerar att gå miste om.

Reino Jacobsson var på hemväg från ett föredrag för HBK:s bastuklubb när HP fick kontakt med honom vid 15-tiden i går eftermiddag och kunde inte redogöra för alla detaljer.

– Men jag vet att vi skickat in kompletterande uppgifter till länsstyrelsen en gång, säger han.

Projektledaren återkommer en stund senare och bekräftar att kommunen fått in två förfrågningar men att bara den ena besvarats.

– Både är diarieförda men jag har bara sett den ena. Vart den andra tagit vägen vet jag inte. Jag har kanske slarvat bort den.

Reino Jacobsson tycker att länsstyrelsen "gjort en alldeles för tuff bedömning".

– Jag tror att det finns delar i beslutet som vi kan överklaga, dock inte annonserna.

Länsstyrelsens handläggare, Cecilia Torngren, säger att ärendet är färdigbehandlat för deras del.

– Om kommunen är missnöjd med beslutet får den klaga hos Jordbruksverket.

ANNONS

Cecilia Torngren berättar att hon pratat med Reino Jacobsson.

Pratade ni om bristerna i redovisningen?

– Det var för en tid sedan och jag kan inte komma ihåg vad som sades. Vad gäller vår begäran om kompletteringar så har de framförts skriftligt, säger Cecilia Torngren.

ANNONS