Kommunen måste betala för träd som krossade bil

Ett träd som föll i stormen Laura landade tvärs över en bil på Mellbystrandsskolans parkering. Nu ska ägaren få ersättning av kommunen.

ANNONS
LocationMellbystrand||

Flera stora tallar föll över parkeringsplatsen vid idrottshallen när stormbyar drog in över södra Sverige 12 mars. Kommunen hade en månad tidigare fått en varning om den överhängande risken att träden skulle kunna falla.

En tall krossade fronten på en parkerad privatägd Mazda. Den kraftiga stammen lade sig tvärs över motorhuven.

Självrisk och hyrbil

Mazdaägaren konstaterade att det var ren tur att inte fler fordon eller ännu värre personer kom till skada. Hon krävde ersättning för självrisk och hyrbilsbehov i en månad med totalt 17 400 kronor.

”Detta kunde definitivt ha förhindrats ifall Laholms kommun vidtagit åtgärder och sett över risken med att dessa träd skulle falla vid blåsigt väder”, skrev hon till kommunen.

ANNONS

Kommunen ansvarig

I utredningen som följde har kommunen konstaterat att det saknas dokumentation kring vilken tillsyn som skett över tallarna i dungen intill parkeringsplatsen.

Kommunens försäkringsbolag har hanterat skadeståndsfrågan. Bolaget har nu kommit fram till att kommunen är ersättningsansvarig. Bilägaren ska få ersättning för självrisken med 3 000 kronor.

LÄS MER:Träd krossade bil på p-plats vid skola

ANNONS