Kommunens handelsutvecklare Caroline Bengsson visar hur årets julklapp till de kommunanställda kommer att se ut. I januari kan de spendera 1 300 skattefria kronor i lokala butiker. Det ska ge skjuts i såväl de anställdas plånböcker som i Laholms näringsliv.
Kommunens handelsutvecklare Caroline Bengsson visar hur årets julklapp till de kommunanställda kommer att se ut. I januari kan de spendera 1 300 skattefria kronor i lokala butiker. Det ska ge skjuts i såväl de anställdas plånböcker som i Laholms näringsliv. Bild: Henrik Williamsson

Kommunen ger alla anställda 1 300 i julklapp

Den första vändan med presentkort till kommunanställda blev en succé. Nu satsar Laholms kommun över tre miljoner på ytterligare en omgång.

ANNONS
LocationLaholm||

När coronakrisen i våras lamslog den lokala handeln kontrade Laholms kommun. Alla anställda fick ett presentkort på 150 kronor att användas i någon butik i Laholms kommun.

– Det blev jätteuppskattat i näringslivet. Många handlare tyckte att vi agerade väldigt snabbt, säger handelsutvecklare Caroline Bengtsson.

LÄS MER:Kraftsamling i coronakris räddade stadens butiker

Nu gör kommunen om satsningen. Men med en betydligt större summa.

– Normalt får man ge högst 450 kronor skattefritt per år. Men Skatteverket har lättat på regelverket. Nu maxar vi det här. En enhällig kommunstyrelse har beslutat att ge 1 300 kronor till samtliga anställda, säger kommunrådet Erling Cronqvist (C).

Laholms kommuns presentkort ger ekonomisk injektion

Presentkorten ska delas ut som en julklapp från Laholms kommun. Men de börjar inte gälla förrän årsskiftet.

ANNONS

På så vis kan kommunen göra satsningen 2020 – ett år med ett väldigt högt budgetöverskott. Och samtidigt ge en ekonomisk skjuts 2021.

Ni missar julhandeln?

– Precis så tänkte vi också först. Men sedan har vi fått signaler från det lokala näringslivet där man tror att julhandeln klarar sig ändå. Den tuffa månaden kommer efter jul när folk inte har pengar, säger kommunchef Anders Einarsson.

– Det är den fattigaste delen av året. Lönen i december kommer tidigare än vanligt och sedan är det en lång tid till nästa lön, konstaterar Erling Cronqvist.

”Ett stort tack till alla som sliter”

Kommuntopparna vill dock särskilt framhålla om att julklappen inte bara är ett sätt att hålla näringsidkarna under armarna.

– Det är ett tack till personalen och ett sätt att visa vår uppskattning, säger kommunrådet Roland Norrman (M).

– Ett stort tack till alla som har slitit och som sliter under pandemin. Och som säkert kommer att slita framöver också, vi vet ju inte var det här kommer att sluta, säger Anders Einarsson.

Kommunen satsar 3,3 miljoner kronor på presentkorten, som ges till cirka 2 530 personer. Även korttidsanställda ska få dem.

– Jättekul att vi kan få göra något liknande som i våras med en större summa. Korten kommer att delas upp i mindre valörer. På så sätt tror vi att vi kommer att nå ut till ännu fler företagare, säger Caroline Bengtsson.

ANNONS

LÄS MER:Djup kris för handeln – kämpar för överlevnad

ANNONS