Hotell Bella Luna och det intilliggande huset i Tjuvhult på Hallandsås.
Hotell Bella Luna och det intilliggande huset i Tjuvhult på Hallandsås. Bild: Henrik Williamsson

Kommunen fick rätt i avloppstvist på åsen

Ägaren till hotell Bella Luna i Tjuvhult på Hallandsås fick inget gehör för ett överklagande mot kommunens avloppsförbud.

ANNONS
|

2018 förbjöd Laholms miljö- och byggnadsnämnd ägaren, fastighetsbolaget Tjuvhult AB, att släppa ut vatten i ett avlopp som tillhör ett hus intill hotellfastigheten. Avloppet i fråga är inte detsamma som betjänar hotellet.

Kommunen anser att reningen inte är tillräcklig och att avloppsvattnet efter en trekammarbrunn rinner till en stenkista.

Hotellägaren menar däremot att det inte är något fel på avloppet och att det i själva verket finns en infiltration. Han har överklagat förbudet först till länsstyrelsen och nu även till mark- och miljödomstolen.

Bland annat ville han att domstolen skulle återremittera ärendet så att miljökontoret fick utreda hur avloppet är beskaffat. Ägaren menar inte att det är rimligt att ta en felfri avloppsanläggning ur bruk och ersätta den med en som kräver en investering på över 100 000 kronor. Han skriver att det aktuella huset hyrs ut cirka 60 nätter om året.

ANNONS

Domstolen avkunnade sin dom den här veckan. Rätten anser att förbudet, som ska träda i kraft två år efter avslutad rättsprocess, är helt i sin ordning. Mark- och miljödomstolen anser inte att det åligger miljö- och byggnadsnämnden att ”närmare utreda avloppsanordningens utformning”.

ANNONS