Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jörgen Nilsson är samordnare för krisberedskap i kommunen.  Bild: Josefine Ingvarsson
Jörgen Nilsson är samordnare för krisberedskap i kommunen. Bild: Josefine Ingvarsson

Kommunen får en miljon för krisberedskap

Kommunen har fått en miljon kronor för att ha en beredskap för kriser – och driva sex stycken Hesa Fredrik.

Ett statligt bidrag från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kommer årligen till kommunen. Bidraget baseras bland annat på antalet invånare i kommunen och ska gå till att se till att kommunen har beredskap för de olika kriser som kan uppkomma.

– En sådan kris kan vara till exempel skolbranden, som nu ligger i närtid. Om det inte hade gått så väl, utan skolorna hade stått utan lokaler hade det krävts en krisberedskapsplan för att se till att verksamheten ändå fungerade, säger Jörgen Nilsson som är beredskapssamordnare i Laholms kommun.

Förutom att en del av bidraget bekostar en del av hans lön, går den stora delen till beredskapsarbete genom planering och framför allt utbildningar inom de krisstaber som finns.

– Pengarna är öronmärkta för att arbeta med detta och lagen om extraordinära händelser. Det pågår ett ständigt arbete som sätts på prov när det väl händer något, säger Jörgen Nilsson.

– Just nu lever vi i en pandemi som i sig är en kris. Staben för den i kommunen är numer avvecklad även om den tidigare varit i gång i ungefär ett år.

Utbildningarna sker för olika staber och inom frågor för extraordinära händelser som kommunen ska vara förberedd på om de skulle uppstå.

– Man hoppas ju att man slipper, men om något händer ska kommuninvånarna veta att vi är förberedda på att möta de behov som uppstår.

Varje år gör länsstyrelsen en uppföljning av verksamheten för att se till att kommunen utnyttjar medlen på ett korrekt sätt.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här