Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På den tomma gräsytan i Östra Nyby kan det bli nya tomter. Det behövs. Just nu har Laholms kommun ingenting att erbjuda den som vill bygga en villa i centralorten. Bild: Jari Välitalo/Arkiv
På den tomma gräsytan i Östra Nyby kan det bli nya tomter. Det behövs. Just nu har Laholms kommun ingenting att erbjuda den som vill bygga en villa i centralorten. Bild: Jari Välitalo/Arkiv

Kommunen barskrapad på tomter – Östra Nyby hägrar

För tillfället finns inga villatomter alls i Laholms centralort. Hoppet står till det planerade bostadsområdet Östra Nyby, som nu äntligen ser ut att få en detaljplan.

Den som vill bygga en villa i Laholm får utrusta sig med tålamod. I dagsläget har kommunen inga tomter alls att erbjuda.

– Det finns tomter i Knäred, Hishult, Ränneslöv, Skogaby, Våxtorp. Annars är det i princip tomt. Tråkigt, men det är sanningen, säger kommunens mark- och exploateringsstrateg Mikael Lennung.

Några nya tomter i Laholm lär inte dyka upp i år. Även om kommunen nu till slut ser ut att få fram detaljplanen för den första etappen av Östra Nyby.

Östra Nyby har slutmanglats i över ett år

Planens sista synpunktsrunda, granskningen, avslutades för mer än ett år sedan. Sedan dess har kommunens samhällsbyggare ägnat sig åt att brottats med andra myndigheter.

LÄS MER: Många kritiska röster mot planförslag för Östra Nyby

För fastän Laholms kommun tänker gräva bort den gamla deponin i området har länsstyrelsen krävt att få se fler undersökningar av föroreningarna.

Och när det gäller infartsvägen till Östra Nyby har Trafikverket och kommunen varit oense. Trafikverket gillade inte hur vägkorsningen med Ängelholmsvägen hade ritats.

Men nu har de två stora stötestenarna kunnat vältas undan.

– När det gäller deponin fick vi en slutrapport för någon vecka sedan. Den föranleder inga förändringar, säger Mikael Lennung.

– Vi har pratat mycket med Trafikverket. Nu har vi ändå landat i att vägen kan vara kvar som den är i granskningsförslaget, säger planarkitekt Amadeus Henriksson.

Planen kan antas i maj

Beskeden sätter ny sprutt på planarbetet.

– Ja, nu ser det ut som att vi kan gå vidare med antagande av planen. Jag hoppas kunna lämna över den till samhällsbyggnadsnämnden i april. Då kan det bli ett antagande i kommunfullmäktige i maj, säger Amadeus Henriksson.

Flera grannar var missnöjda med området under granskningen, så det är ingen vild gissning att planen kommer att överklagas.

Men kommunen brukar ändå till sist få sin vilja igenom. Så när kan kommunen i så fall bjuda ut de närmare 30 villatomter som planeras på Östra Nyby?

– Även om planen skulle vinna laga kraft i juni kommer projekteringen inte i gång förrän efter sommaren. Man skulle rent fysiskt kunna börja bygga gator och annat en bit in på 2022 och kanske släppa tomter då också under 2022, säger Mikael Lennung.

– Projektering är en knapp vi inte vågat trycka på, eftersom vi inte har vetat om vi skulle behöva ändra i gatustrukturen, tillägger han och utlovar ”högsta hastighet” på den punkten så fort det finns en gällande detaljplan.

Rivstart för förskola och sanering

Bland det första som kommunen själv ska börja planera för är en förskola, som ska kunna startas i samma veva som bostäder börjar byggas. Kommunen behöver också se till att bli av med deponin.

– Där vill vi söka bidrag för att få hjälp med saneringen. Det startar vi också på allvar när planen gått igenom, säger Lennung.

LÄS MER: Att ta bort gamla soptippar kan kosta 70 miljoner

LÄS MER: Derome storsatsar på Östra Nyby

LÄS MER: Privatpersoner anser att väg i nytt bostadsområde är deras

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!