Kommunen öppnar dörren för fler hundrastgårdar

Efter ett antal förfrågningar från privatpersoner har kommunen bett byalagen om hjälp att utvärdera var det bäst behövs en ny hundrastgård.

ANNONS
|

– Vi kan ju inte lova att det blir överallt där byalagen önskar, men vi vill samarbeta med dem för att veta att vi gör rätt insatser på rätt platser, förklarar landsbygdsutvecklare Reino Jacobsson.

I dag finns det två hundrastgårdar i kommunen, en lite mindre vid Rökeriet, vid Lagan och en stor i Glänninge.

Den är en stor oas för en löst springande och lekande hundar men stadsträdgårdsmästaren Michael Reid menar att den kanske är för stor, i den form den har i dag. Där finns planer på att göra något så att fler kunde utnyttja den stora ytan samtidigt.

ANNONS

Med buskar, ett skogsparti samt en stor öppen yta. Tidigare har det framkommit en del kritik mot rastgården, bland annat eftersom det bara finns en dörr att komma in i.

– Det har hänt att folk har varit inne i hundgården men inte vågat gå ut för att det står flera hundar med ägare utanför. Då har det varit ett problem att man inte kunnat gå in på ett ställe och ut på ett annat, säger Michael Reid.

Hundägare hör av sig

En hel del hundägare har hört av sig till kommunen för att få till förbättringar av rastgården vilket Michael Reid tycker är bra. Han menar att det finns en hel del man kan göra, den stora begränsningen ligger i hur underhållskostnaderna blir.

– Vi har fått en hel del förfrågningar om en kommunal agility-bana till exempel. Det skulle kunna fungera i den här ytan om vi hade kunnat dela av den här stora parken i flera mindre delar.

Stor yta bör delas av

Michael Reid menar att det skulle få flera positiva effekter. Bland annat att det skulle finnas möjlighet för fler hundägare att utnyttja parken samtidigt. I dagsläget är det en till två personer som använder den i taget.

Nyligen var Reino Jacobsson på ett möte med byalaget i Knäred för att träffa invånare som efterfrågat en rastgård där.

ANNONS

– Jag tänker att man hellre vill gå ut med hunden i skogen när man bor på orter som Knäred, men finns det underlag är vi positivt inställda, säger Michael Reid.

Man arbetar med förbehållet att skapa mötesplatser för människor i hela kommunen. Reino Jacobsson förklarar att man arbetar utefter en plan med lekplatser, utegym och andra platser där människor kan mötas.

– På vissa platser kan det finnas vinning i att ha både en hundrastgård, en lekplats och, eller, ett utegym i anslutning till varandra.

ANNONS