Kommunalt dricksvatten måste kokas efter tekniska problem

Vattenverket i Knäred har fått tekniska problem. Risk för bakterier gör att dricksvattnet måste kokas åtminstone till början av nästa vecka.
– Man ska inte dricka vattnet utan att koka det, säger Mattias Hultin, produktionschef på Laholmsbuktens VA.

ANNONS
|

Problemet grundar sig i att en högreservoar på Knäreds Vattenverk tömts på vatten utan att fyllas på igen. LBVA har vid lunchtid på torsdagen åtgärdat det problemet, men vissa fastigheter hann bli utan vatten och det saknades tryck i vattenledningsnätet.

– Bekymret är åtgärdat, så reservoaren håller på att fyllas på och vi håller på att spola och lufta i nätet för att bli av med luften. Men rekommendationen att koka kommer att kvarstå fram till att vi har godkända vattenprover. Vattnet har inte provtagits som otjänligt, säger Mattias Hultin på LBVA.

Svar dröjer till nästa vecka

LBVA kommer att provta vattnet både på torsdagen och fredagen som skickas i väg för att undersökas.

ANNONS

– Vi kommer att få en indikation om proverna på lördag, och är indikationerna goda så kommer vi inte att ta fler prover i helgen. Är de däremot inte goda så kommer vi fortsätta ta prover, säger Mattias Hultin och fortsätter:

– Sen får vi ett definitivt besked efter helgen, på måndag eller tisdag. Och innan vi får godkända prover kan vi inte häva kokningsrekommendationen.

Allt vatten som ska ätas kokas

Rekommendationen att koka vattnet gäller allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning ska kokas upp tills det bubblar kraftigt. Det samma gäller vatten som till exempel ska användas till tandborstning.

Vad är risken med att få i sig vattnet?

– Det handlar om magbakterier. Risken är att om det kommit in något så är det magåkommor som är det troliga, säger Hultin.

Vattentankar utplacerade i samhället

Däremot är det lugnt att både duscha och tvätta sig med vattnet som vanligt. LBVA har även placerat ut vattentankar vid Knäredsskolan, äldreboendet, serviceboendet och på Sjöaredsvägen.

– Där kan alla hämta vatten, och de är ungefär en kubik i tankarna. Vi kommer att fylla på dem över helgen. Det finns även en tankstation på Lagavägen 23, där det alltid är vatten i. Det är ingen tank, utan det är på ledningsnätet men där är godkänt vatten, säger Mattias Hultin och avslutar:

ANNONS

– Det är rent vatten i alla tankarna. Så det är okej att dricka det vattnet.

Vad gäller vid kokningsrekommendation?

När kokning av dricksvattnet rekommenderas så beror det på att det finns risk för bakterier i vattnet. Eftersom bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas ska du:

• Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.

• Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt.

• Hälla upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låter det svalna.

Det kokta vattnet används till att:

• blanda saft eller andra drycker med vatten

• brygga kaffe

• göra is

• skölja frukt och grönsaker (som inte ska kokas)

• borsta tänderna.

Du kan duscha och tvätta dig som vanligt.

Källa: Laholmsbuktens VA

ANNONS