Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kommunal sågar chefernas vaccinering: ”Ett jättehån”

Fackförbundet Kommunal reagerar kraftigt mot att höga chefer vaccinerats mot covid-19 före vårdpersonal i Laholms kommun.
– Det är ett jättehån mot mina medlemmar, säger Jeanette Örenmark, ordförande i Laholm.

Kommunal organiserar cirka 500 medarbetare inom kommunens äldreomsorg, som arbetar i hemtjänsten och på särskilda boenden.

– Mina medlemmar är oroliga. De jobbar i smittan där ute. Och så kommer avdelningschefer och enhetschefer och får vaccinet innan det vårdnära folket har fått sitt första vaccin. Det är vansinne, säger Jeanette Örenmark, ordförande i Kommunal sektion Laholm.

Chefer jobbar hemifrån

HP har avslöjat att två verksamhetschefer (tidigare kallat avdelningschefer) inom socialförvaltningen har fått vaccindoser som blivit över vid sena återbud.

– Cheferna sitter i stadshuset eller jobbar hemifrån. De är inte ute på golvet som mina medlemmar. Här jobbar de och sliter och det har varit ett jättejobbigt år. Så när vaccinet kommer går två avdelningschefer före, säger Jeanette Örenmark och frågar sig varför inte kommunen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att prioritera vårdnära personal i fas 1 av vaccineringen.

Frågan har gått till cheferna när det har varit svårt att med kort varsel få tag på ersättare bland vårdpersonalen i den prioriterade gruppen. Så har Laholms socialchef Christel Sundberg och vaccinsamordnare Eva Müller svarat i HP.

LÄS MER: Undersköterskor upprörda att chefer vaccinerats före

LÄS MER: Rutinen skärps för vem som får överblivna vaccindoser

Haft god tid på sig

En dålig ursäkt, anser Kommunal.

– De svaren godtar inte jag. Det ska vara färdiga listor. De har vetat att vaccinet kommer och har haft god tid på sig att göra listor, Jeanette Örenmark som är mycket upprörd.

Jeanette Örenmark, ordförande i Kommunal sektion Laholm. Bild: Jerry Carlsson
Jeanette Örenmark, ordförande i Kommunal sektion Laholm. Bild: Jerry Carlsson

– Detta är förskräckligt och absurt. Hur har de här cheferna mage att tacka ja, och att de ens blir erbjudna? Hur kan de sedan visa sig för sina medarbetare och tro att de fortsatt har tillit och förtroende?

Hur har de här cheferna mage att tacka ja, och att de ens blir erbjudna?

”Gör som man vill”

I gårdagens HP uppgav socialchefen att förvaltningen nu skärper sina rutiner för vaccineringen. Enhetscheferna ska upprätta reservlistor med vårdpersonal som står stand-by för överblivna doser.

– Det skulle redan ha varit gjort. Vi lever 2021. När man har tillräckligt med makt och rätt kontakter får man som man vill och gör som man vill. Så var det förr, och tydligen är det så nu också, säger Jeanette Örenmark.

Chefer som gått före i vaccinationskön är inte unikt för Laholm. Andra fall har rapporterats i Halmstad och i många kommuner runt omkring i landet. Kommunal reagerar starkt även centralt.

LÄS MER: Äldrevårdens chefer fick vaccin före personalen

LÄS MER: Misstänkt vaccinfusk i minst nio regioner

Efterlyser repressalier

– Det är våra medlemmar som håller Sverige uppe i detta. Jag hoppas att det blir repressalier, säger Jeanette Örenmark och framhåller pandemins allvar ”bland fotfolket på golvet”.

– Några av mina medlemmar har varit döende i corona, legat i respirator. Vissa får också svåra men, med bestående andningssvårigheter och har varit väldigt sjuka. Då ska det vaccineras till cheferna som jobbar hemifrån? Det är jättefel.

Jag hoppas att det blir repressalier.

Facket uppger att trycket är hårt från medlemmar som hör av sig och reagerar.

– De ringer hit och är ledsna och förbannade att det har blivit så här. Mina medlemmar är så frustrerade över detta, säger Jeanette Örenmark.

LÄS MER: Vaccinationsskandal som måste utredas och klarläggas

LÄS MER: Fusk i vaccinationskön kan vara avtalsbrott

LÄS MER: Facket om chefernas vaccinering: ”Helt bedrövligt”

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!