Lasse Lindström har engagerat sig i Smedjebacken förr. Nu är han aktuell med ett brev till kommunen där Knäredsbor vill att det blåses nytt liv i lokalerna. Bilden togs vid en protest mot nedskärningar på vårdcentralen 2018.
Lasse Lindström har engagerat sig i Smedjebacken förr. Nu är han aktuell med ett brev till kommunen där Knäredsbor vill att det blåses nytt liv i lokalerna. Bilden togs vid en protest mot nedskärningar på vårdcentralen 2018. Bild: Sandra Killgren/arkiv

Knäredsbor vädjar om att inte skrota Smedjebacken

Det lutar åt att Randerslund i Ränneslöv blir Laholms kommuns demenscentrum. Men nu vädjar en rad Knäredsbor till kommunen att tänka om. De för fram att Smedjebacken skulle kunna bli ett utmärkt demensboende.

ANNONS
LocationKnäred||

Tio Knäredsbor samt ”ett flertal anställda vid Smedjebackens äldreboende” har undertecknat brevet som skickades till Laholms kommun i förra veckan.

Brevskrivarna skriver att de hört rykten om att Smedjebacken är på väg att läggas ner. De vill i stället se en upprustning.

– Vi kände att vi måste göra något. Det här kommer inte från Knäreds samhällsförening, utan är vid sidan om, säger Lasse Lindström som annars är ordförande i samhällsföreningen.

Så vad är det ni vill?

– Vi vill att man bygger om Smedjebacken enligt de regler som gäller i dag och använder det som demensboende. Där kan man ha tre avdelningar. Det här är kanske ett av de mest lämpliga ställena: byggt i ett plan, lätt att få utevistelse, med erfaren personal som kan ta de sjuka med sig ut och gå till affären.

ANNONS

Demenscentrum ser ut att hamna i Ränneslöv

Demensvården är en tung bit för Laholms kommun att lösa. Men demensbollen är satt i rullning åt ett annat håll än Knäred. Tidigare har Fridhemsgården i Lilla Tjärby pekats ut som ett demenscentrum. Men nu förordar socialförvaltningen Randerslund i Ränneslöv.

LÄS MER:Kommunen tänker om kring nytt demensboende

– Byggnaderna där är i bättre skick och det finns utvecklingspotential både inom- och utomhus. Vi vill även ha dagverksamheten där på samma ställe, säger socialchef Christel Sundberg.

Smedjebacken har inte varit på tal. Tvärtom tänker socialförvaltningen lägga ner allt boende för äldre där. Det som blir kvar är lokaler för hemtjänstpersonal.

– Det ligger ett förslag på väg till nämnden att tömma Smedjebacken och omstrukturera våra platser i särskilt boende. Blir det beslutat lämnar vi Smedjebacken i höst, säger Christel Sundberg.

LÄS MER:Smedjebacken kan bli till en jätteförskola

LÄS MER:De gamla får lämna plats för barnen på Smedjebacken

Smedjebacken är tilltänkt som förskola i stället. Och det andra äldreboendet i Knäred, Björkebogården, räcker för att fylla behovet i Knäred, menar socialchefen.

Knäredsbor ska möta kommunens ledning

Frågan är om Knäredsborna kan få kommunen att tänka om. De kommer åtminstone att få en chans.

– Vi har fått respons på vårt brev. Vi ska träffa delar av kommunledningen på fredag, säger Lasse Lindström.

Han framhåller att Smedjebacken i form av äldreboende är viktigt för arbetstillfällena i Knäred.

– Vi kommer att förlora personal. Läggs Smedjebacken ner kommer nog en del att söka sig till Markaryds kommun i stället, säger han.

ANNONS

I brevet framförs att byggnaden, en gång ett krigssjukhus, skulle kunna återfå den rollen. Brevskrivarna tycker att MSB borde tillfrågas.

Liksom Knäredsborna. Lasse Lindström menar att ortsborna hittills inte fått göra sina röster hörda.

– Vi hör bara rykten. Det är bättre att prata rent ut. Det här är en process som kommunen hållit på med länge. Men också en process för befolkningen att ta till sig. En kommunikationsutmaning, säger Lasse Lindström.

LÄS MER:För dåligt brandskydd i glasrum på äldreboende

LÄS MER:18 miljoner för kommunal köksrenovering

LÄS MER:Smedjebackens kök har blivit prisat på nytt

ANNONS