Knäredsbarn skickar bud till framtiden

En fjärdeklass på Knäredsskolan har fått ett alldeles särskilt uppdrag. De ska vara ambassadörer från sin samtid och berätta för framtidens Knäredsbor vad som fanns i tankarna hos dem 2017.

ANNONS
|

Bildhuggaren Ole Bunton står i Köpenhamn och slår fram det som ska bli Knäreds stora offentliga konstverk, ett hammarslag i taget. Till hösten ska hans arbete vara färdigt och konstruktionen som bildar en bro på tre stabila ben är hans tolkning av freden som slöts i Knäred 1613. Där benen på monumentet representerar Sverige, Danmark och Norge.

Nyligen var Laholms kommuns kultursekreterare Thérèse Ehrenborg och filmaren Kathinka Lindhe nere och besökte Ole Bunton för att se och dokumentera hur arbetet med monumentet framskrider.

Då hade konstnären sett att det blir ett hålrum i ett av benen och fått en idé som han presenterade för kultursekreteraren.

ANNONS

– Det blir ett hål där man kan lägga ner ett plåtskrin för att lägga i en hälsning till framtiden. Han tyckte att det vore roligt om vi kunde engagera några skolbarn i Knäred för att de skulle få skicka sitt budskap till framtiden. Skrinet kommer inte fram om inte konstverket rasar av någon händelse, säger Thérèse Ehrenborg.

Men det är bråda dagar innan Bunton går vidare i arbetet och det lilla hålrummet försluts. För att skaka fram en bra behållare fick Thérèse Ehrenborg vara påhittig och tog med en kaffeburk i plåt till klassen i Knäred.

Det var en förväntansfull klass som i går fick reda på uppdraget. De fick se en film från arbetet i Köpenhamn och modellen på konstverket. Några sekunder efter att de sett filmen var tankarna många på hur de kunde göra.

– Man skulle kunna göra en dokumentär om Knäred och hur det ser ut här i dag, man kan lägga det på ett USB-minne i burken, säger Isak Fritze.

– Tror ni att filmer och lappar är något som kommer fungera att titta på om tusen år, frågade Kathinka Lindhe eleverna.

– De har säkert en dator med en omvandlare som kan läsa det då, säger Isak Fritze som svar.

ANNONS

Den fred mellan Danmark och Sverige som avslutade Kalmarkriget (1611–13). Under perioden från 1536 till 1814 var Norge inte ett eget rike utan en dansk provins.

Freden slöts 21 januari 1613 vid riksgränsen mellan Knäred, där de danska förhandlarna bodde, och Sjöaryd i Markaryds socken, som var de svenska förhandlarnas bas.

Sverige avstod från sina anspråk på Finnmarken, och tullfriheten mellan de båda rikena bekräftades. Alla erövringar skulle återlämnas utom Älvsborg jämte sju västgötska härader, för vilka Sverige inom sex år skulle betala 1 miljon riksdaler (”Älvsborgs andra lösen”). I annat fall skulle de definitivt tillfalla Danmark.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS