I hörnet bakom Malin och Jeanette Poulsen kommer en kamera sättas upp för att förebygga och utreda eventuella våldsbrott på kommunens medborgarservice.
I hörnet bakom Malin och Jeanette Poulsen kommer en kamera sättas upp för att förebygga och utreda eventuella våldsbrott på kommunens medborgarservice. Bild: Evelina Gunnarsson

Klartecken för övervakning av medborgarservice

Laholms kommun får tillstånd att kameraövervaka medborgarservice. Reino Jacobsson hoppas att kameran är uppe om någon månad.

ANNONS
LocationLaholm||

Laholms kommun ansökte i somras om att få sätta upp en övervakningskamera i stadshusets entré där medborgarservice sitter.

Anledningen är det allt hårdare klimatet och syftet skulle vara att förebygga, förhindra och kunna utreda eventuella våldsbrott som sker när medborgarservice tar emot allmänheten. I ansökan skriver kommunen att polisen tidigare fått åka till platsen för att gripa, omhänderta eller avlägsna personer samt att personer har uppträtt hotfullt mot personalen på medborgarservice.

Aktiveras vid hotfulla situationer

Nu har Datainspektionen godkänt kommunens ansökan om att sätta upp en fast monterad kamera som ska vara riktad mot medborgarservice disk.

Kameran kommer vara aktiv under de tider då receptionen är öppen för allmänheten och kommer endast användas när överfallslarmet är aktiverat. Reino Jacobsson, enhetschef för medborgarservice på kommunen, hoppas att kameran är uppe om en eller några månader.

ANNONS

Kameran dröjer

– Nu ska det köpas in grejer och sen ska det kopplas ihop med överfallslarmet och servrarna så att det som är filmat sparas med sekretess, säger Reino Jacobsson.

Han vill också betona integriteten hos privatpersonerna som besöker medborgarservice.

– Integriteten är i högsta grad uppfylld eftersom kameran bara är aktiverad när vi sätter igång den och när det blir en hotfull situation, säger Reino Jacobsson.

LÄS MER:Medborgarservice får vänta på kameror

LÄS MER:Medborgarservice ansöker om kameraövervakning

ANNONS